maj 10, 2020

Ana Pavec: Pomembno je ohranjati otočke jasnine

Šmarčanka Ana Pavec, ki sedaj z družino živi v Cerkljah na Gorenjskem z možem in njunimi 6 otroki, je od nekdaj polna idej in obdarjena z izjemno življenjsko energijo, ki jo neenhno vodi k svetlobi. Danes je samostojna podjetnica, prevajalka in porodna spremljevalka – doula ter avtorica spletne strani in kluba S TEBOJ SEM, za mame v obporodnem obdobju.

Ana Pavec, mama 6 otrok, ustanoviteljica spletnega kluba S TEBOJ SEM, ki podpira in spodbuja mame, da si prisluhnejo, negujejo sebe in svojo ustvarjalnost ter se pogumno lotijo svojih projektov.

Sicer pa je Ana je oseba mnogih talentov. Ob gimnaziji je obiskovala tudi glasbeno gimnazijo v Celju, kjer je trdo dela za odličen uspeh pri klavirju in pri vseh drugih predmetih, a mikali so jo tudi jeziki in odločila se je za študij prevajalstva s kombinacijo nemščine in angleščine. Vendar se tudi v času študija ni odpovedala glasbi, ob študiju je končala še štiriletno orgelsko šolo.

Ana, mama 6 otrok
Pet sinov in hčerko, starih od 2 do 12 let, z možem vključujeta v številna hišna opravila. Tako brez večjih težav krmarijo tudi v razmerah, ko so zaprti šola in vrtci in se 4 otroci šolajo od doma. Seveda pa ni enostavno: »Včasih si zaželim, da bi mi prišla pomagat Mary Poppins,« pravi Ana, ki je času korona virusa v mikslih bila močno povezana tudi s Šmarjem pri Jelšah, kjer je nekoč živela Ana Pavec, ki se je v mladosti pisala Žlender.  

»Počasi se bo začelo odpirati javno življenje. Poskrbeti moramo, da bomo kljub temu ohranjale otočke jasnine.« 

Ana, spletna svetovalka in porodna spremljevalka – doula 
Ana Pavec se je vsa leta izpopolnjevala in nadgrajevala svoje praktično znanje o spletnem izobraževanju in marketingu, o komunikaciji in poučevanju odraslih. A močno je na njene odločitve vplivala tudi energija materinstva. Otroke doživlja kot največjo življenjsko preobrazbo ženske, ki je nanjo vplivala v toliki meri, da je  tudi na poklicni poti zajadrala v druge vode. Prepričana je, da so pretresi, ki jih doživlja ženska ob vstopu v materinstvo, univerzalni, ter da o njih veliko premalo govorimo. Sama se je tako izobrazila celo za porodno spremljevalko – doulo.

Ana je ustanoviteljica spletnega kluba S TEBOJ SEM, za mame v obporodnem obdobju. Spletni klub podpira in spodbuja mame, da si prisluhnejo, negujejo sebe in svojo ustvarjalnost ter se pogumno lotijo svojih projektov. Spletnim seminarjem o koristnih materinskih veščinah so lahko mamice sledile tudi v času karantene. »Rdeča nit seminarjev v času karantene je bila "Da se mi ne zmeša - v iskanju jasnine v materinstvu",« razlaga Ana, ki v polurnih do enournih video predavanjih iz prve roke deli svoje izkušnje, spoznanja in dobre prakse iz materinstva.

Ana, prevajalka
Med starševskimi dopusti in skrbjo za otroke je prevajala knjige za različne založbe. Najbolj je ponosna na prevod knjige Darovi nepopolnosti, avtorice Brené Brown. Piše in ustbvarja pa tudi sama. Od leta 2013 piše knjigo o spremembah v identiteti ženske, ko postane mati, delno memoar, delno priročnik s praktičnimi nasveti, kako krmariti skozi prehod v starševstvo. Če kdo, ima zagotovo Ana dovolj izkušenj, kako kljub številnim napornim obdobjem v času materinstva oziroma starševstva ohraniti svoj mir in vedrino, ki jo še vedno prevera, kot takrat, ko je imela 20 let.
Ana ima neznansko rada življenje. Poje, pleše, veliko bere, planinari, predvsem pa svoje bogate izkušnje in znanje deli z drugimi. Prisluhnite ji v posnetku radijskega srečanja, na katero jo je povabila Tanja Jurjec.