april 10, 2019

Anica Živko: Tek je zame strast

Atletska trenerka leta Anica Živko, tudi sama nekdanja profesionalna atletinja, v teku resnično uživa. Teče od nekdaj in povsod. Teče kar tako, ker jo tek napolnjuje z radostjo in novo energijo. Še posebej jo navdihuje tek v naravi, t.i. trail, ki je pravzaprav najbolj celovita vadba za naše telo.

Anica Živko je lanskoletna trenerka leta in nekdanja profesionalna atletinja, ki tudi danes še vedno rada teče. Tek jo sprošča, tek je zanjo strast, pravi. Vas je zamikalo, da greste en krog tudi vi?

Anica Živko danes z družino živi v Celju, sicer pa prihaja iz Zasavja in vedno je bila hitra, pravi. Kar težko je čakala, da bi jo mama poslala v trgovino ali kam drugam … Če je le imela malo prostega časa, je šla teč.  Na Mrzlico in nazaj. Že v 5. razredu osnovne šole pa je začela resneje trenirati in tekmovati.
Preizkusila se je v vseh disciplinah:  od šprinta, teka z ovirami do gorskega teka, krosa in maratona. Deset let, še v času Jugoslavije, je bila  profesionalna tekačica, bila je na 10-ih svetovnih prvenstvih, leta 2000 je imela tudi olimpijsko normo, vendar je zaradi poškodbe ostala doma ter nato prenehala aktivno trenirati in tekmovati. Takrat je to bilo zelo boleče dejstvo, a podala se je na novo pot, pot trenerstva. Danes skupaj z možem Romeom v Tekaški šoli Živko trenirata mlade atlete, ki nastopajo pod okriljem Atletskega kluba Kladivar. Oba dosegata izjemne rezultate, letošnja sezona je bila izjemna in oba z možem sta osvojila naslov »trener leta«.

Ponosna na svoje varovance
Na svoje delo in uspehe svojih varovancev sta izjemno ponosna, Anico pa še posebej radosti, da počne tisto, kar ima najraje. Kot atletska trenerka je spoznala, da je lahko uspešna le, če atletiko tudi živi in ne le trenira. In ob treningih vedno tudi sama odteče kakšen krog, če je le mogoče, pa se zapelje na dozo teka in svežega zraka na Roglo.
  
»Zelo rada tečem. Stopim ven in kar stečem,« pravi s tako nalezljivo energijo, da tudi če nisi tekač, pomisliš na superge in naravo, ki v teku hiti mimo tebe … »Mi vsi imamo potrebo po gibanju v sebi, samo začeti je treba … Hoditi in potem teči,« še doda Anica. 
Če kdo, vas za tek lahko navduši Anica, ki tudi sama strastno in z vsemi svojimi čuti živi atletiko. Prisluhnite ji v spodnjem posnetku radijskega srečanja.