september 11, 2017

Anton Šepetavc: Gimnazija me je zaznamovala za vse življenje

Tokrat smo v radijskem srečanju gostili dr. Antona Šepetavca, ravnatelja legendarne I. Gimnazije v Celju, ki bo v prihodnjem letu slavila okrogli jubilej – 210 let. V teh dneh je tam še posebej slovesno, saj odpirajo dolgo načrtovano, še dlje pričakovano DVORANO KAJUH.

Dr. Anton Šepetavc, ravnatelj I. Gimnazije v Celju in gostiteljica Greta Kokot Rajković

Dr. Anton Šepetavc je profesor slovenščine in francoščine in s I. Gimnazijo v Celju povezan že vse od svojim gimnazijskih dni. Letos mineva 40 let, odkar jo je kot dijak zaključil, kasneje se je nanjo vrnil kot profesor in sedaj je že 10 let njen ravnatelj. »Vstopil sem na gimnazijo, gimnazija pa je vstopila vame in me zaznamovala za vse življenje,« malce metaforične pove. Pravkar pričenja svoj tretji mandat ravnateljevanja, v preteklih dveh mandatih pa je še posebej ponosen na to, da jim je uspelo pod streho spraviti novo športno dvorano. Investicija je bila vredna dobrih 3,5 milijona evrov, poimenovali pa so jo po partizanskem junaku Karlu Destovniku – Kajuhu. Ravnatelj ponosno pove: »Nova dvorana je arhitekturni biser navzven in navznoter, opremljena z vso najsodobnejšo opremo … Prid'te jo pogledat!«  

Saga o novi telovadnici na prvi
I. Gimnazija v Celju je ena od najstarejših in najuspešnejših gimnazij v Sloveniji in ima izjemno bogato športno zgodovino. Tudi v zadnjih letih, že več let zapored navkljub zelo težkim razmeram za izvajanje športnih aktivnosti, osvaja naziv »najbolj športne srednje šole v Sloveniji«. Že od leta 1990 ima tudi športne oddelke. Prve resne pobude o izgradnji nove telovadnice pri I. Gimnaziji v Celju segajo v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja. »Spomnim se, da nam je pokojni profesor in izjemen športnik Kokot že v mojih gimnazijskih letih, to je bilo leta 1973, govoril »poglejte fantje, tukaj se bo spomladi začela graditi nova telovadnica« …, a od takrat je minilo še veliko pomladi,« se spominja dr. Anton Šepetavc. Pa vendarle, je končno prišla ta pomlad, ko so po letih pričakovanj in desetletjih intenzivnega dogovarjanja, usklajevanja in prepričevanja na dvorišču celjske I. Gimnazije zabrneli gradbeni stroji. In v teh dneh se odpira nova, sodobna športna DVORANA KAJUH.

O novi dvorani, gimnaziji nekoč in danes ter gimnazijskem duhu tudi v sodobnih časih je tekla beseda v radijskem srečanju z dr. Antonom Šepetavcem, ravnateljem I. Gimnazije v Celju. Z njim se je pogovarjala Greta Kokot Rajković, tudi nekdanja »kajuhovka«. S klikom na spodnjo povezavo lahko prisluhnete celotnemu pogovoru. 

Galerija slik