februar 12, 2018

Borut Batagelj: V arhivu dokumenti začnejo novo življenje.

Ko razmišljamo o arhivih, se nam običajno najprej pred oči prikrade podoba zaprašenih listin in kar čutimo tisti poseben vonj starih knjig in tiskovin. Pa je res tako? V našo družbo smo povabili zgodovinarja Boruta Batagelja, direktorja Zgodovinskega arhiva Celje, ki nas je popeljal med dobrih osem kilometrov arhivskih gradiv.

Borut Batagelj, direktor Zgodovinskega arhiva Celje, sicer Primorec, se v Celju počuti povsem domače. Na fotografiji z gostiteljico Greto Kokot Rajković

»Arhiv ni kot neko zaprašeno odlagališče. Dokumenti, ki pridejo v arhiv, začnejo drugo življenje in pridobijo neko novo vrednost, za raziskovanje in dokumentiranje nekega časa in prostora. Pri nas so hranjeni kot kulturni spomenik, kar je ključno za izvajanje naše javne službe,« pravi dr. Borut Batagelj, direktor Zgodovinskega arhiva Celje.

Najbolj iskane stare razglednice
V celjskem arhivu, ki se je ob prelomu stoletja iz Prothasijevega dvorca v središču mesta preselil v prostornejšo in sodobnejšo stavbo bivše Tkanine, je vsak dan pestro in živahno dogajanje. Vsakodnevno v arhiv prihajajo nova gradiva, ki jih primerno obdelajo in razvrstijo v različne fonde, da je gradivo primerno hranjeno in urejeno. In kaj ljudje najpogosteje iščejo? »Ljudje pri nas najpogosteje iščejo kakšne dokumente, ki jih potrebujejo za sodne postopke, gradbene posege, sanacije ipd. Včasih pa kdo pride iskat tudi kakšne posebne dokumente, vezane na dogodke, ki ga zanimajo, radi pa pogledajo tudi stare razglednice,« pravi direktor Borut Batagelj, ki skupaj s sodelavci redno pripravlja tudi različne tematske razstave in arhiv tako odpira širšim množicam.

Razstava DEKADE o vsakdanjiku Celjanov v posameznih obdobjih
Zgodovinski arhiv Celje je pred dvema letoma praznoval 60 let obstoja in takrat so v arhivu odprli razstavo DEKADE, ki govori o življenju v mestu Celje in okolici v posameznih desetletjih v drugi polovici 20. stoletja. Trenutno je na ogled obdobje 70-ih let. Če razstave še niste videli, si jo vsekakor splača ogledati.

Na vprašanje, kaj hranijo o znamenitih Celjanih, pa Batagelj odgovarja: »Marsikaj. V bistvu o vsakem posamezniku v arhivu kaj hranimo ..., o vsakem, ki je bil kadarkoli vključen v kakšno dogajanje, obravnave, o vsakem, ki je hodil v šolo … « Uh, zanimivo postaja! Vas zanima, kaj v arhivu najdemo o vas, vaših starših, dedkih? Od dejstev vas loči le nekaj klikov, preverite na spletni strani arhiva.
Če pa želite izvedeti, kateri je najstarejši dokument, ki ga hranijo v celjskem arhivu, kakšni so izzivi sodobnega arhiviranja v digitalni dobi, kaj nas uči preteklost, kako sedanjost, ki bo že jutri naša zgodovina, prisluhnite pogovoru z dr. Borutom Batageljem v spodnjem posnetku. Z njim se je pogovarjala Greta Kokot Rajković.