oktober 25, 2020

Brane Povše: Prostovoljcev pri gradnji doma na Okrešlju ne manjka

Frischaufov dom na Okrešlju (1378m) je lani novembra pogorel do tal. Novi dom tudi s pomočjo prostovoljcev, ki pomagajo pri gradnji, počasi dobiva prve obrise. Postavljen bi naj bil že drugo leto, a prvi planinci bi naj vanj stopili čez dve leti. 

Predsednik PD Celje Matica Brane Povše, alpinist in gorski reševalec, in gostiteljica radijskega srečanja Barbara Gradič Oset.

Planinsko društvo Celje Matica je v zadnjih nekaj letih ostalo brez dveh koč, poleg Okrešlja še koče na Korošici, in to so velike skrbi za celjsko društvo. Predsednik Franc Povše, ki ga vsi kličejo Brane, je ob prevzemu funkcije dobil naloge, o katerih nikoli ni razmišljal.

Za predsednika PD Celje Matica Braneta Povšeta je bil Okrešelj vedno kraj, kjer se je dobro počutil. Ko je zvedel, da je Dom na Okrešlju zgorel, temu najprej ni verjel.

 

Prve pomisleke, kako je to sploh mogoče, je moral hitro utišati in čim hitreje stopiti v akcijo. S člani društva so strnili vrste in se lotili dela. Konec septembra so na Okrešlju številni prostovoljci zabetonirali temeljno ploščo. Povše je bil ganjen nad solidarnostjo planincev: "Glede prostovoljcev smo imeli edini problem, da jih je bilo skoraj preveč. Za pomoč so se nam javili prostovoljci iz vse Slovenije."

"Glede prostovoljcev smo na Okrešlju imeli edini problem, da jih je bilo skoraj preveč. Za pomoč so se nam javili prostovoljci iz vse Slovenije."

Veliko materiala so na Okrešelj pripeljali s tovorno žičnico, pri prevozih je društvu s helikopterjem pomagala tudi Slovenska vojska. V društvu si želijo, da bi bila jesen še toliko sončna in brez slabega vremena, da bi lahko še nekaj ur gradili na domu.

Celjsko planinsko društvo ima poleg koč na Okrešlju in Korošici, v oskrbi še dve planinski postojanki; Orlovo gnezdo pod slapom Rinka in Dom planincev v Logarski dolini. Najti dobrega oskrbnika v planinski koči je res sreča. Dober oskrbnik mora imeti številne prav posebne lastnosti za delo in življenje v gorah. Z bližnjih koč se še lahko dnevno vračaš v dolino, medtem ko više v gorah tam ostajaš za dlje časa.

 

Kot izkušeni alpinist in gorski reševalec je Povše podal tudi nekaj nasvetov o varni hoji v gore, kamor sploh letos veliko hodijo tudi "neplaninci". V teh dneh se v gorah nad tisoč metrov lahko že pojavi sneg in Povše opozarja, da pred odhodom obvezno preverite snežne razmere. Kajti hoja v gore pozimi zahteva izkušenega planinca. In kaj vse mora biti v vašem nahrbtniku?

 

Če niste dovolj usposobljeni za zimsko planinarjenje, mogoče raje izberite sredogorje, ki je trenutno najbolj primerno za manj izkušene.

Gorski reševalec mora čustva izkopiti
Brane Povše je že dolga leta tudi gorski reševalec, bil je prisoten pri številnih nesrečah. Med njimi so bile tudi smrtne žrtve. "Smrti v gorah se nikoli ne navadiš. Navadiš se jo odmisliti, saj veš, da si prišel pomagat. Čustva moraš izklopiti, kar se z leti naučiš."

Podobno kot sodelovanje v planinskih društvih je tudi sodelovanje v gorski reševalni službi prostovoljno delo. Še vedno se k sreči najde dovolj mladih reševalcev, ki imajo v sebi čut pomagati sočloveku. V celjski enoti jih zaenkrat ne skrbi, da bi ne imeli dovolj usposobljenih prostovoljcev.

"Smrti v gorah se nikoli ne navadiš. Navadiš se jo odmisliti, saj veš, da si prišel pomagat. Čustva moraš izklopiti, kar se z leti naučiš."

Brane Povše ni samo ljubitelj slovenskih gora, pred leti je bil tudi član uspešne celjske alpinistične odprave na Gaurišankar.

Še več na temo Okrešlja, reševanja v gorah in varnem planinarjenju lahko prisluhnete v pogovoru z Branetom Povšetom na spodnji povezavi. Z njim se je pogovarjala Barbara Gradič Oset.