december 23, 2019

Branka Aralica: Če delaš s strastjo, pridejo tudi rezultati

Branka Aralica, direktorica Mrežnega podjetniškega inkubatorja Vrelec Rogaška Slatina, je svojo poslovno pot začela v turizmu. Izkušnje si je nabirala v steklarski, kovinski in prehrambeni panogi, preizkusila se je tudi kot podjetnica, nato pa prevzela vodenje MPI Vrelec, ki letos obeležuje 10 let uspešnega poslovanja.

Branka Aralica, direktorica MPI Vrelec Rogaška Slatina, in gostiteljica radijskega srečanja Greta Kokot Rajković.

Biti podjetnik je poseben izziv, omogoča določeno mero svobode, hkrati pa posameznika postavlja pred velike izzive in odločitve, ki zahtevajo temeljit razmislek, dobro organiziranost in seveda veliko poguma. V MPI Vrelec Rogaška Slatina na dveh lokacijah, v Prvomajski ulici in od letos tudi v novem Poslovnem centru Vrelec, mladim podjetnikom pod ugodnimi pogoji v najem nudijo skupaj 45 pisarniških enot. Inkubiranim podjetjem pomagajo s spodbudnim podjetniškim okoljem, svetovanjem in mentoriranjem, organizirajo pa tudi različne poslovne dogodke, ki so odlične priložnosti za mreženje. Podjetja, vključena v inkubator, med seboj sodelujejo, hkrati pa se povezujejo pri skupnih projektih. Kako je z zasedenostjo prostorov in kakšni so pogoji za najem, Branka Aralica, MPI Vrelec:

 

Podjetništvo je tek na dolge proge
»Ko delaš najboljše, kar znaš in zmoreš, s strastjo in dobro voljo, pridejo tudi rezultati. Morda ne danes, ne takoj, a na dolgi rok pridejo. Včasih nas od kakšne prelomne odločitve odvrne strah pred neuspehom, tudi mene je, vendar danes gledam na izzive drugače. Vsak neuspeh je le nova izkušnja, iz katere rastemo. Po neuspehu je treba vstati in iti naprej,« pravi naša sogovornica, ki vse potencialne bodoče podjetnike pred ključno odločitvijo opogumlja z naslednjo mislijo:

O izzivih ženskega podjetništva
V MPI Vrelec Rogaška Slatina se v zadnjih letih zvišuje zastopanost ženskih podjetij. Še pred dvema letoma jih je bila zgolj četrtina, letos jih je že več kot 40 odstotkov. Še vedno pa velja, da se ženske težje odločajo za podjetniško pot, bolj se bojijo neuspeha, res pa je tudi, da so bolj obremenjene z obveznostmi za dom in družino, kar jih velikokrat odvrne od uresničitve poslovne ideje. V MPI Vrelec vsako leto organizirajo dva dogodka, namenjena podjetnicam, spomladi mednarodni kongres Izzivi ženskega podjetništva, pred iztekom leta pa še B2B Odklop v visokih petkah.
»V MPI Vrelec je zavel ženski veter,« z nasmehom doda Branka Aralica, ki je o obeh dogodkih, pa tudi o podjetništkih izzivih na splošno ter o moškem in ženskem principu v podjetništvu spregovorila v radijskem srečanju na Štajerskem valu.  
Številne aktivnosti MPI Vrelec organizira v okviru različnih razpisov; pravkar se zaključuje razpis SIO Vrelec 2018/2019, z novim letom pa začenjajo z aktivnosti v okviru novega razpisnega obdobja SIO Vrelec 2020/2022. 
Posnetku radijskega srečanja z Branko Aralica, MPI Vrelec, ki ga je gostila Greta Kokot Rajković, lahko prisluhnete na spodnji povezavi. 

Galerija slik