junij 26, 2019

Darko Hrastnik: Manager mora vedno najti rešitev

Zreški Unior obeležuje 100 let delovanja. Iz skromnega obrata za izdelavo kmetijskega orodja v prvi polovici 20. stoletja je podjetje zraslo v skupino Unior, z razvejano mrežo 22 podjetij v 17 državah z nekaj manj kot 3.800 zaposlenimi. Zadnja leta je na čelu podjetja Darko Hrastnik, ki podjetje preudarno in s spoštovanjem do častitljive zgodovine vodi v novo stoletje.

Darko Hrastnik, predsednik uprave zreškega Uniorja, podjetja, ki letos obeležuje 100 let obstoja.

»Dober manager mora biti odprt za spremembe, pošten, jasen, odkrit. Podjetje je treba voditi z lastnim zgledom in … včasih tudi z jekleno voljo, da najdeš rešitev,« pravi Darko Hrastnik, predsednik uprave zreškega Uniorja, ki je prepričan, da je vedno treba najti rešitev. Tako so pred njim delali tudi njegovi predhodniki. Unior je namreč že v 60-ih letih 20. stoletja deloval kot mednarodno podjetje in izvažal v tujino. Zato jim je morda bilo tudi laže, ko je nastopila velika kriza ob razpadu skupnega jugoslovanskega trga, ki je nekatera podjetja, kot denimo Tam in Iskra, prizadela do te mere, da si niso več opomogla. »V Uniorju nismo nikoli odpuščali, tudi v najbolj kriznih obdobjih smo iskali in našli drugačne poti iz krize,« še dodaja Darko HrastnikPodjetje se je nenehno prilagajo, razvijali so nove programe, med njimi tudi program turizma, z ustanovitvijo klimatskega zdravilišča in olimpijskega stredišča Rogla ter Term Zreče, kar je pomembno vplivalo na razvoj Zreč in Rogle, celotnega Pohorja in Dravinjske doline. 

Danes podjetje 95 % poslov opravi v tujini, njihovi najmočnejši programi so odkovki, ročno orodje in strojegradnja. Unior je eden najpomembnejših dobaviteljev kovanih avtomobilskih delov, tudi za najprestižnejše svetovne avtomobilske znamke in vodilni na svetu na področju specializiranega orodja za kolesa, ki oskrbuje tudi vodilno kolesarsko ekipo Team Sky. Prvi mož zreškega Uniorja Darko Hrastnik, ki podjetje vodi drugi mandat, po lanskem rekordnem letu tudi v prihodnjih letih napoveduje zmerno rast, med tremi in petimi odstotki letno.

O začetkih, prvih 100 letih, prihodnosti in trendih na svetovnih trgih, poslu in ljudeh, ki sooblikujejo usodo kovaške oziroma jeklarske industrije v zreškem Uniorju, pa tudi Kovaškem pikniku na Rogli in o kultnih "unior" ključih, ki jih najdemo v vsaki domači delavnici, je tekla beseda v radijskem srečanju z Darkom Hrastnikom na Štajerskem valu. Gostila ga je Greta Kokot Rajković. Prisluhnite jima v spodnjem posnetku.