junij 19, 2017

Franc Dover: Mi vsi smo komunala

Direktor JKP Slovenske Konjice Franc Dover je Konjičan, ki sicer živi v Mariboru, a se v Konjice vsakodnevno vozi na delo. Je velik ljubitelj narave, zato tudi vikende s soprogo preživljata v miru in neokrnjeni naravi doline sv. Janeza, kjer sta si zgradila idiličen dom.

Franc Dover, direktor JKP Slovenske Konjice:

Mag. Franc Dover je svojo karierno pot začel kot asistent na tehniški fakulteti v Mariboru, še pred zaključkom magisterija se je zaposlil v Plinarni Maribor, nato sprejel izziv na Petrolu, iz Petrola pa ga je pot vodila v komunalne vode. Najprej na Komunalo Ptuj, nato pa v Javno komunalno podjetje Slovenske Konjice (JKP). Vsakega delovnega izziva se loteva celostno. V JKP Slovenske Konjice se je dodobra spoznal z izzivi narave in nevarnostmi, ki ji grozijo, zato nenehno išče poti, kako jo čimbolj obvarovati pred negativnimi vplivi, ki jih navsezadanje povzroča človek. Dover večkrat poudarja: »Komunala smo mi vsi, vsak lahko prispeva k lepšem in bolj urejenem okolju. Komunalci bomo z veseljem pobrali smeti iz košev in zabojnikov ter počistili, kar je treba, vendar je pomembno, da nam uporabniki s svojo nedoslednostjo ne nalagajo dodatnega dela, sebi pa dodatnih stroškov. Mi smo vzpostavili celoten sistem za ločeno odlaganje odpadkov in ne vidim razloga, da ljudje ne bi ločevali.« Res je, ni razloga, da ne bi ločevali smeti. Morda se premalo zavedamo, da na tak način zmanjšujemo količino odpadkov, predvsem pa doprinašamo k lažjemu in hitrejšemu zbiranju ter predelavi le-teh.

Konjiški bazen v tej sezoni ostaja zaprt

Vroča tema na Konjiškem je trenutno tudi bazen. Dover poudarja, da bazen kot tak ni več varen objekt in je nujno potreben obnove: »Nisem vesel, da je prišlo do zaprtja bazena in nikakor nisem proti bazenu. Vendar pa smo na JKP Slovenske Konjice kot odgovorni upravljalec objekta dolžni opozoriti na to, da je objekt za uporabnike nevaren. Idejne rešitve za prenovo se sedaj pripravljajo in tudi mi kot upravljalec objekta se veselimo ponovnega odprtja prenovljenega konjiškega bazena. Vendar pa zaenkrat še ni znano, kako dolgo bo sama prenova trajala.
 
V radijskem srečanju, ki ga je gostila Greta Kokot Rajković, sta z gostom Francem Doverjem spregovorila še o varčevanju z vodo, ponovni uporabi odsluženih predmetov in o občini brez odpadkov, pa tudi o zdravem načinu življenja ter o postenju, ki ga s soprogo prakticirata že 12 let ... Za lepši in polnejši vsakdan štejejo malenkosti, pravi in dodaja: "Opazujte naravo, berite, pijte vodo iz pipe, še uporabne, a vam odvečne, predmete oddajte v Center ponovne uporabe, s tem morda nekomu pomagate ... In predvsem uživajte življenje." Prisluhnite celotnemu radijskemu srečanju s Francem Doverjem v spodnjem posnetku.