maj 8, 2019

Gojmir Lešnjak – Gojc: od lesarja do igralca

Gojmir Lešnjak – Gojc je filmski, gledališki in televizijski igralec, glasbenik, režiser, pisec pesmi, voditelj, direktor, knjižničar, učitelj, lesar in tabornik. Veliko zanimivega se je nabralo v življenju, o marsičem je spregovoril v našem nedeljskem srečanju.

Le kdo ga ne pozna - Gojmirja Lešnjaka - Gojca.

Glasbena pot se je začela v garaži
Gojmir Lešnjak – Gojc je na očetovo željo prišel najprej do poklica lesar, se vpisal na agronomijo, končal pa pedagoško akademijo ter postal učitelj slovenščine in knjižničar, eno leto je celo učil na osnovni šoli v Ljubljani. Glasba je njegova sopotnica vse življenje. Začelo se je v domači garaži, kjer sta z mladostnim prijateljem Jurkijem igrala na podarjeno kitaro, kartonske škatle pralnega praška pa so nadomeščale bobne. Ustanovila sta skupino Odpad. V glasbeni šoli se je učil igrati na fagot, v skupini Srp je ob tem igral še na akustično kitaro, trobento in tolkala ter bil vokalist. Prijatelja sta ga prepričala da je šel delat sprejemne izpite na igralsko akademijo, čeprav je imel pomisleke zaradi disleksije, zaradi katere so ga imeli v mladosti za lenuha, "sam pa sem s tem dokazal, da nisem bebec".

Korenine na Kozjanskem
Mama Marta je bila doma s Pilštanja in urednica revije PIL že od samega začetka izhajanja takrat Pionirskega lista. Z očetom sta bila zagreta tabornika, ki sta ob tabornih ognjih uprizarjala skeče, kar šteje za svoje prve korake na igralski poti. Doslej se je je nabralo prek 60 gledaliških vlog, tudi v muzikalih, blizu 60 filmskih in televizijskih vlog in kar 15 gledaliških režij. Gojmir Lešnjak – Gojc je tudi ikona številnih kultnih televizijskih oddaj: Periskop, TV Poper, Teater paradižnik, Naša mala klinika, Muzikajeto, Čarokuhinja pri atu, za Znan obraz ima svoj glas pa kot žirant pravi:



Kdaj bo veliko praznovanje? 
Praznovanje okroglega jubileja še čaka, ker je imel prav na ta dan, 22. februarja, predpremiero muzikala Nune v akciji. Očaran je nad Krasom, od koder je bila že njegova nona. Svoj mir in srečo je s kostumografinjo Zvonko Makuc našel v Škofih v občini Komen, kjer se najbolj sprosti ob kuhanju v letni kuhinji, v svoji lesarski delavnici in v vlogi »pomožnega nona«. Še veliko več o Gojcu izveste v spodnjem posnetku, pred naš mikrofon je sedel z voditeljico Tanjo Jurjec.