februar 19, 2019

Iztok Legat, mojster kulinaričnih presežkov

Iztok Legat je vrhunski kuharski mojster in priznani mednarodni kuharski sodnik. Poleg najrazličnejših priznanj in nagrad, se lahko pohvali tudi z nazivom »Internacionalni vitez kuharstva«, je pa tudi častni član Svetovne kuharske zveze. Rad se spominja svojih začetkov ter maminih nasvetov in z veseljem tudi sam deli "majhne skrivnosti" velikih kuharjev. 

Vrhunski kuharski mojster in priznani mednarodni kuharski sodnik Iztok Legat, v družbi radijske voditeljice Tanje Jurjec.

Iztok Legat je veliko ime mednarodne kulinarike. Leta 2012 v Južni Koreji postal častni član svetovne kuharske federacije WACS, na svetovnem kuharskem kongresu leta 2014 v Grčiji pa je prejel predsedniško medaljo za posebne zasluge na področju kulinarike. Za dvig kakovosti v gostinstvu in  turizmu je prejel mnogo priznanj tudi doma, od Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije celo lento s  trakom kakovosti, oplemeniteno še s srebrno, z zlato in kot prvi Slovenec še z diamantno značko kakovosti, in sicer za 60 kilogramsko skulpturo Martina Krpana iz rjave in bele čokolade ob šestih tortah z motivi iz istoimenske povesti.

Želel postati slikar, a danes "slika"  kuhinji
Želel se je ukvarjati z likovno umetnostjo, a se je mama zanj dogovorila za kuharsko vajeništvo v portoroškem hotelu Central, kjer je bil takrat direktor njihov sosed. Dala mu je svinčnik, beležko in napotek: 

Rad se spominja svojih začetkov, ko v kuhinji ni bilo nobenih pripomočkov, vse se je delalo na roke in na štedilnikih na trdo gorivo. Kot vajenec  je moral najprej kuhati turško kavo, kar ni bilo enostavno. V hotelu Bernardin je prvi v Jugoslaviji uvedel samopostrežni zajtrk, znanstveno fantastiko za tiste čase. Rad se spominja tudi Titovega obiska v Portorožu in jedi, ki mu jo je pripravil: 
                                      

Zaradi strogega videza mnoge preseneti s hudomušnostjo, ki ji ni konca. »Nekateri me poznajo kot preveč resnega, me imajo morda za domišljavega, a pregovor pravi: boljše biti pameten in zaskrbljen, kot neumen in nasmejan,« večkrat poudari. Veliko je zdoma. Povsod ga spremlja žena Irena, s katero se odlično razumeta in dopolnjujeta. V svoji hiši v Luciji pri Portorožu sta izjemna gostitelja številnim prijateljem, ki občudujejo stene, polne priznanj, medalj in lent, pa tudi slik, ki jih Iztok slika v prostem času. Prisluhnite radijskemu srečanju, v katerem je Iztoka Legata gostila Tanja Jurjec.

Galerija slik