september 20, 2018

Janez Bele: Slovenske ljudske pesmi gredo v pozabo

Janeza Beleta iz Zibike njegovi sokrajani dobro poznajo po njegovem nesebičnem delu v krajevni skupnosti, gasilskem društvu ter seveda po njegovem petju in številnih vlogah v domačem gledališču. Občina Šmarje mu je letos podelila najvišje občinsko plaketo, mi pa smo ga povabili v radijsko  srečanje.

Janeza Beleta iz Zibike njegovi sokrajani dobro poznajo po njegovem nesebičnem delu v krajevni skupnosti, gasilskem društvu ter seveda po njegovem petju in igranju v zibiškem gledališču. Za svoje delo je prejel občinsko plaketo.

Janez Bele iz Zibike je že več desetletij vpet v društveno življenje v svojem kraju. Že v osnovni šoli je začel prepevati in igrati, kar je kasneje samo še obogatil s petjem v več glasbenih skupinah, v katerih je še posebej izstopal kot solist. »Premalo negujemo slovenske pesmi, mladi jih ne znajo več peti, ne znajo več besedil, tudi melodije se izgubljajo,«  pokomentira Janez Bele, ki je tudi priljubljen amaterski igralec v zibiškem gledališču. Nastopil je v mnogih igrah, ki jih niso odigrali samo na  domačem odru, ampak tudi v gosteh. 
Janez Bele je bil več kot 10 let predsednik PGD Zibika, velik je njegov doprinos k razvoju kraja, tudi z delovanjem v KS. Ob letošnjem prazniku občine Šmarje pri Jelšah je bil zato nagrajen z najvišjim priznanjem - plaketo. Mimica Kidrič je gostila radijsko srečanje z Zibičanom Janezom Beletom. Prisluhnite jima v posnetku.