oktober 25, 2018

Janko Cerkvenik: Slovensko gasilstvo je dobro organizirano

Gasilci so najbolj množično gibanje na Slovenskem, ki šteje več kot 150 tisoč članov, in v mesecu požarne varnosti smo v naše radijsko srečanje povabili prvega med njimi, predsednika Gasilske zveze Slovenije Janka Cerkvenika, ki prihaja iz Gorice pri Slivnici. 

V mesecu požarne varnosti je bil naš gost predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik. Na fotografiji z gostiteljico Mimico Kidrič.

Janko Cerkvenik je gasilec že vrsto let, je predsednik Gasilske zveze Šentjur, od letošnjega maja pa tudi predsednik Gasilske zveze Slovenije. V radijskem srečanju je spregovoril o tem, kako je gasilstvo na Slovenskem nastalo in se razvijalo, kako delujejo gasilci na terenu danes, o požarni preventivi, ki je poleg intervencij njihova najpomembnejša naloga, pa tudi o številki 112, o novih način alarmiranja brez siren in seveda o financiranju, ki je vedno aktualna tema. Se pa slovenski gasilci, ki na mednarodnih prvenstvih dosegajo odlične rezultate, pospešeno pripravljajo tudi na mednarodno gasilsko olimpijado, ki jo bodo gostili leta 2021. 
Janko Cerkvenik si bo v svojem 5-letnem mandatu med drugim prizadeval urediti status slovenskega gasilca, veliko pozornosti pa bo posvetil tudi odnosom med krovno organizacijo ter zvezami in društvi, ki so precej skrhani. Poleg preventive in intervencij ter rednega izobraževanja ga prihodnje leto čakajo kar trije gasilski jubileji, leta 2021 pa mednarodna gasilska olimpijada, katere gostiteljstvo je za Slovenijo velik izziv, pa tudi čast. Z Jankom Cerkvenikom se je pogovarjala Mimica Kidrič.