september 12, 2016

Žalski župan Janko Kos o prazničnem Žalcu in fontani Zeleno zlato

Žalec je v teh dneh pogosto tema razgovorov in različnih novinarskih prispevkov, ne samo v Sloveniji, ampak tudi širše v Evropi in svetu. Pred nekaj dnevi so v Žalcu namreč odprli turistično atrakcijo, fontano Zeleno zlato, iz katere teče pivo. No, fontana ne deluje kot kakšen vodo(pivo)met, lahko pa si na posameznih pipah iz fontane natočite različne vrste piv za degustiranje. 

Žalski župan Janko Kos v radijskem srečanju z gostiteljico Greto Kokot Rajkovič o edinstveni Fontani Zeleno zlato in njenem potencialu za turizem

Fontana Zeleno zlato je edinstvena v Evropi in je dvignila veliko prahu, še preden so jo dokončali in slovesno odprli ob letošnjem občinskem prazniku. Že med idejnim snovanjem so v Žalec prišli novinarji številnih tujih medijskih hiš, ki so glas o fontani razširili po vsem svetu. Seveda pa je imela fontana tudi veliko nasprotnikov, ki so želeli, da se namesto fontane v Žalcu raje lotijo kakšne ceste, dogradijo zdravstveni dom ipd. Toda občinski možje so se odločili za fontano, za katero računajo, da bo privabila v Žalec številne turiste od blizu in daleč ter tako dolgoročno polnila občinski proračun. Hkrati se nadejajo, da se bodo turisti v Žalcu in okolici zadržali dlje časa, si ogledali še kakšno drugo znamenitost, ki bi sicer morda ostala spregledana: Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva, Jamo Pekel, Rimsko nekropolo ... in se seveda ustavili še na kakšnem kmečkem turizmu v okolici, kjer bodo lahko kaj dobrega, tradicionalnega pojedli in kakšen priboljšek ali spominek kupili še za s seboj.

Fontana kot povezovalni element turističnih programov
"Povežimo se in imejmo vsi nekaj od tega," pravi župan Janko Kos, ki verjame, da bo fontana pravi magnet za turiste, ki bo v Žalec privabila tudi turiste iz sosednjih zdravilišč - Dobrne, Zreč, Laškega, Term Olimia, Rogaške Slatine ..., pa tudi tiste, ki dopustujejo na Gorenjskem in v prestolnici. "S fontano se je Žalec uvrstil na turistični zemljevid Evrope. Da to drži, dokazujejo tudi prvi dnevi delovanja fontane, ob kateri je nenehno gneča. Ljudje čakajo v vrsti za kozarce in že v prvih treh dneh smo jih prodali več kot 3.500," še dodaja župan Kos. 
V Žalcu so se za izgradnjo fontane dokončno odločili po tem, ko so v občinsko blagajno nepričakovano prejeli denar iz nagradne igre Eurojackpot. Za izgradnjo fontane so iz proračuna zagotovili 170.000 evrov, 180.000 evrov pa so prispevali donatorji.

Vrček za pivo izdelal Oskar Kogoj
Obiskovalec, ki želi degustirati piva iz fontane, si kupi poseben pivski vrček, ki stane 6 evrov, oblikoval pa ga je priznani oblikovalec, žalski častni občan Oskar Kogoj. Vrček je čipiran, čip pa omogoča, da si lahko obiskovalec petkrat natoči po en deciliter izbranega piva. Točilni sistemi fontane so zaščiteni in se iz fontane dvignejo le ob prisotnosti pooblaščene osebe z avtorizacijsko kartico. Med petimi točenimi pivi najdemo avtohtoni žalski Kukec, temno kovaško pivo iz pivovarne Hotela pod Roglo, medeno svetlo pivo Kratochwill, bakreni Adam Ravbar in pivo Maximus imperial IPA iz mikropivovarne Vizir. Fontana bo delovala do konca oktobra, obratovati pa bo pričela spet aprila prihodnje leto.
Fontana piv Zeleno zlato ni le turistična zanimivost, ampak je hkrati poklon hmeljarski dediščini Spodnje Savinjske doline in Žalca, ki velja za slovensko prestolnico središče hmeljarstva.
Še več o fontani in prazničnem dogajanju v Žalcu v spodnjem posnetku radijskega srečanja z županom Jankom Kosom. Z njim se je pogovarjala Greta Kokot Rajkovič.

 

Galerija slik