marec 6, 2018

Jasna Žerak: Najpomembnejši so odnosi

Kdo je Jasna Žerak, nekdanja bančnica in od lani direktorica Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah in kakšna je njena vizija? Mesto direktorice je zasedla po predhodnem dolgotrajnem iskanju direktorja tega zavoda, v katerem so bile zaradi skrhanih medsebojnih odnosov tudi kar težavne razmere za delo in medsebojno sodelovanje zaposlenih.

Jasno Žerak, novo direktorico JZ ZD Šmarje pri Jelšah je v radijsko srečanje povabila Mimica Kidrič.

»Moje vodilo je delati dobro in delati za ljudi. Vsi delamo z namenov, da bodo stvari boljše, da bodo spremenjene, čeprav pa spremembe običajno težko sprejemamo. V službi moramo imeti dobre odnose, po službi pa se moramo znati srečevati na ulici in se pozdraviti,« pravi nova direktorica Jasna Žerak, katere vrata so v službi vedno odprta.   
»V službo sodijo poslovni odnosi in medsebojno spoštovanje. Vse, kar se dogaja doma, kar si doma med seboj povemo znotraj družine, pač ne sodi v službo,« pravi Jasna Žerak, ki je korenito spremenila način dela v ZD Šmarje pri Jelšah, ki pokriva kar 6 občin, in se lotila številnih sprememb in uvajanja dodatnih storitev za uporabnike. Prve spremembe se že kažejo.

Še več storitev za bolj kakovostno življenje
V Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah želijo spodbujati številne aktivnosti za bolj zdrav slog življenja, veliko vlagajo v izobraževanje, najprej svojih sodelavcev in na to širše skupnosti. V prihodnje načrtujejo še več dodatnih storitev, ki bodo zdravstveni dom še bolj približale uporabnikom. Tako so med drugim pridobili antikoagularno ambulanto in uporabnikom skrajšali pot do zanje nujno potrebnih storitev, letos pa so pričeli tudi z dejavnostjo Zdravstveno vzgojnega centra ter zaposlili psihologinjo in fizioterapevta. Med drugim vabijo v program Gibam se, svetovanju o depresiji, o načinu prehranjevanja, hujšanju ipd. »Na te programe paciente napotujejo referenčne sestre, res vabim vse, da se jih udeležijo. Saj veste, prva je preventiva, šele nato pride na vrsto kurativa oziroma zdravljenje,« dodaja Žerakova, ki v prihodnje napoveduje še več pridobitev v enotah JZ ZD Šmarje pri Jelšah, ki ga vodi. Ekipa šmarskega zdravstvenega doma bo letos junija sodelovala tudi na prireditvi Afroditin tek 2108, kjer bodo izvajali test hoje na 2 km, njihova ekipa pa bo tudi tekla. 

Jasna Žerak prihaja iz Rogaške Slatine in je zelo aktivna na številnih področjih; rada igra tenis, pleše, potuje in prebira knjige … Je pa tudi zelo družinski človek in ponosna mama dveh sinov.

O tem, kakšne načrte še ima, prisluhnite v posnetku radijskega srečanja v nadaljevanju. Jasno Žerak je pred mikrofon povabila Mimica Kidrič.