november 27, 2018

Mala hiša, veliko ljubezni

Prostovoljki Ada Požeg in Simona Simon pod okriljem društva Materina dušica za otroke skrbita za Malo hišo na Pilštanju, v kateri najdejo toplo zatočišče otroci iz družin v stiski. Ada, ki je prebolela raka, nam je zaupala, da, odkar je resno zbolela in preživela, Malo hišo na Pilštanju, čuti kot poslanstvo. Prav tako Simona, ki je otrokom v mali hiši kot druga mama.

Ada Požeg in Simona Simon iz Male hiše na Pilštanju z gostiteljico radijskega srečanja Greto Kokot Rajković

Ada in Simona v Mali hiši na Pilštanju čez vikende prirejata brezplačne Palčkove tabore za otroke, ki so namenjeni terapevtskemu delu z otroki in potekajo skozi vse leto, odvisno od zbranih donacij. Udeležujejo se jih otroci iz socialno ogroženih družin. »Povečini prihajajo otroci iz družin, v katerih so prisotni alkohol in druge droge, kjer ni dovolj finančnih sredstev. Velikokrat našo pomoč potrebujejo tudi enostarševske družine in otroci, ki so nameščeni v rejniških družinah in prevzgojnih domovih,« pravi Ada Požeg, skrbnica Male hiše na Pilštanju.

Iz šotorov v toplo zavetje Male hiše
Najprej so tabore prirejali v šotorih. »Ker je bilo zanimanje čedalje večje, tabori pa preveč odvisni od vremena in letnega časa, sva z Ado začeli raziskovati možnosti za pridobitev prostorov za izvajanje taborov skozi vse leto,« pravi predsednica Društva Materina dušica za otroke Simona Simon. In s pomočjo donatorjev so kmalu lahko uredili »MALO HIŠO« na Pilštanju. Za nakup in adaptacijo Male hiše se je odločil Lions klub Iliria Ljubljana, pomagala je tudi organizacija žensk SILA, ki je z njimi sodelovala že, ko so se brezplačni Palčkovi tabori izvajali še v šotorih. Pri obnovi so pomagali tudi številni drugi donatorji in prostovoljci z delom ali materialnimi dobrinami. Vseskozi pa jim ob strani stoji tudi Občina Kozje in Zavod RS za zaposlovanje, ki jim pomaga pri zaposlovanju preko javnih del. Društvo Materina dušica za otroke ves čas podpira tudi humanitarni ženski Klub Soroptimist Celje.

Da bo božič v mali hiši lepši in bolj topel
Dandanes je vse teže pridobiti donatorska sredstva, pravita Ada in Simona, sploh v predprazničnem času družine potrebujejo dodatno podporo in pomoč. Ne bosta odnehali, zagotavljata, vendar bosta zelo veseli vsakršne pomoči. V posnetku radijskega srečanja prisluhnite njihovi zgodbi in česa bodo v tem predprazničnem času najbolj veseli. »V Mali hiši na Pilštanju bomo poskrbeli za lepo družinsko praznovanje božiča, najbolj pomembno pa je, da otrok pri nas ne zebe in da jim imamo kaj dati na mizo. Čez praznike bo lepo tudi, če nam bodo dobri ljudje pomagali s kakšnimi darili,« še dodaja Simona. 

Mala hiša na Pilštanju potrebuje našo in vašo pomoč. Kontaktirate jih lahko na malahisazaotroke@gmail.com ali na 041 840 727, s klikom na spodnji posnetek pa vstopite v Malo hišo na Pilštanju, z Ado in Simono.