februar 19, 2020

Marijana Kolenko: Otrok naj bo v središču

Ravnateljica OŠ Lava Celje Marijana Kolenko je  prepričana, da je treba otroke v osnovni šoli opremiti za življenje. Ne samo z znanjem, pač pa z različnimi kompetencami, ki jim bodo v življenju pomagale. Marijana Kolenko je prejemnica pomembne nagrade za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva.

Ravnateljica OŠ Lava Celje Marijana Kolenko, prejemnica nagrade za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva

»Svojemu načinu oblačenja in urejanja v barvah se ne bom nikoli odpovedala, ker sem to JAZ. Barve nosijo posebno energijo in vsaka svoje sporočilo. Z njimi si lahko marsikdaj pomagamo.«

Marijana Kolenko je s svojo neustavljivo energijo vedno premikala meje. Svojo poklicno pot je začela kot učiteljica razrednega pouka in takrat, pred več kot 35 leti, je bila ena prvih učiteljic, ki je poučevala brez katedra, brez klasične postavitve miz. Bila je učiteljica likovne umetnosti, ki je otroške risbe postavila na ogled v galerije in prostore zunaj šole, vedno je iskala možnosti sodelovanja šole z lokalnim okoljem. Delo na področju vzgoje in izobraževanja je nadaljevala kot pedagoginja, nato je šolstvo za nekaj časa zapustila in se vrnila kot ravnateljica.



Njeno vodilo je sodobna šola. Ravnateljica Osnovne šole Lava Celje je že petnajsto leto in sodeluje s številnimi strokovnimi ustanovami na področju šolstva in kulture. OŠ Lava Celje je kot pilotna šola vključena tudi v razvojni projekt POGUM (Ministrstvo za znanost, izobraževanje in šport), uvajanja kompetenc podjetnosti v osnovno šolo. Slovensko osnovno šolstvo se v veliki meri zgleduje po skandinavskem, točneje finskem modelu osnovne šole, ki velja za enega najnaprednejših in najboljših modelov. Tudi sama ga je raziskovala in v njem vidi velik potencial tudi za slovensko šolo. Izpostavlja tri pomembne stebre skandinavskega šolskega modela:

Marijana Kolenko je dejavna na mnogih področjih in predvsem oseba, ki jo odllikuje posebna vedrina in širok nasmeh. Kar so prepoznali tudi bralci časopisa Celjan, ki so jo letos izbrali za Naj Celjanko.

»Za ničemer ne jočem. Ne oziram se nazaj, to ni moj vzorec življenja, sem tukaj in zdaj. S pogledom naprej.«

Marijana Kolenko je predana kulturnica, tudi nekdanja vodja celjske izpostave JSKD, lutkarica, voditeljica prireditev, pooblaščenka za poroke, učiteljica retorike, dobrodelno pa se udejstvuje kot rotarijka. Ne manjka na skoraj nobenem kulturnem dogodku, če ni med publiko, pa je velikokrat kar na odru, kot voditeljica, govornica. "Pomembno je vedeti, da smo otrokom zgled, da jim s svojim početjem pokažemo, da je življenje večplastno, da je pomembno delovati družbeno koristno, tudi sama delujem humanitarno. Da jim pokažem, da je kultura pomemben del naše biti. Če jaz kulturo spodbujam v šoli, jo najbolj promoviram s svojim sodelovanjem in obiskom različnih dogodkov. Otroci opazujejo in me tudi tam vidijo. Edino na tak način jim lahko pokažemo, da je nekaj pomembno," še dodaja Marijana Kolenko.

Več pa v posnetku radijskega srečanja na Štajerskem valu na spodnji povezavi.

Galerija slik