februar 12, 2019

Mihaela Pihler: Glasba je moje življenje

Profesorica glasbe Mihaela Pihler se je glasbi zapisala že v osnovni šoli in že s 13-imi leti vodila šolski pevski zbor. Glasba je njena neločljiva sopotnica že 40 let. Sodelovala je v številnih pevskih sestavih, nekatere od njih je tudi soustanovila, druge vodila, od Ljubljanskih madrigalistov, Vetra do Freye, Pegazovih muz in sestava Emine, če jih naštejemo le nekaj. 

Profesorica glasbe Mihaela Pihler je letošnja dobitnica jubilejnega priznanja Sveta OI JSKD Šmarje pri Jelšah. Bila je gostja radijskega srečanja z Mimico Kidrič.

"Glasba je moje življenje in odločitev za glasbeno pot je pri meni dozorela že zelo zgodaj, v osnovni šoli. Tudi danes bi se odločila enako," pravi danes akademsko izobražena glasbenica Mihaela Pihler, ki v sebi vedno in povsod nosi nalezljivo ljubezen do glasbe. Kako ne bi, ko pa ji je bila glasba položena v zibel, prihaja namreč iz glasbene družine, v kateri so ob večerih prepevali ljudske pesmi, celo v štiriglasju, po posluhu, pravi Mihaela, kar ji bo vedno ostalo v prijetnem spominu. Glasba je v njenih genih, pravi: 

Mihaela Pihler tako s svojim zanosom in neizmerno energijo širi ljubezen do glasbe med pevce v različnih zborih, ki jih je in jih še vodi, od različnih vokalnih skupin do cerkvenih pevskih zborov, med drugimi že skoraj desetletje vodi Cerkveni pevski zbor Zvon iz Podčetrtka. Še posebej z veseljem pa dela z najmlajšimi, ki šele vstopajo v svet glasbe, s šolskim zborom OŠ Podčetrtek so nastopili celo skupaj s skupino Perpetuum Jazzile, kar je bila zanje neprecenljiva izkušnja.

V svoji karieri je vodila pevske zbore v Ljubljani, Domžalah, Celju, Šmarju pri Jelšah in Rogaški Slatini, kjer je kar 15 let vodila tudi pevski zbor na Šolskem centru Rogaška Slatina. Ko je živela in delala v Ljubljani, je dve leti vodila tudi Otroški pevski zbor RTV Slovenija, na kar je še posebej ponosna. Nastopala je z Ljubljanskimi madrigalisti, ki jih je tudi ustanovila, in s sestavom Veter, vodila je vokalne skupine Freya, Pegazove muze, Osti Jarej, ter bila pobudnica ustanovitve ženske vokalne skupine Emine iz Podčetrtka, ki jo vodi še danes.

Mihaela Pihler je tudi letošnja dobitnica jubilejnega priznanja Sveta Območne izpostave JSKD Šmarje pri Jelšah. Ob tej priložnosti jo je pred radijski mikrofon povabila Mimica Kidrič. Prisluhnite jima v posnetku radijskega srečanja, v katerem sta spregovorili o petju, delu z otroki v pevskih zborih ter zborovski glasbi in njenih številnih izrazih.