marec 10, 2020

Milena Miklavčič: raje se druži s tistimi, ki razmišljajo drugače

Milena Miklavčič je novinarka, pravljičarka, ljubiteljska raziskovalka, pisateljica. Zadnja leta so na vrhu seznamov najbolj branih knjig v Sloveniji njene knjige Ogenj, rit in kače niso za igrače. V njih odstira stereotipe o moških in ženskah. So rezultat raziskovanja preteklosti. »Brez poznavanja zgodb iz preteklosti smo kot hiše brez temeljev in ponavljamo napake staršev,« pravi.

Milena Miklavčič v našem radijskem srečanju.

Milena Miklavčič se je poročila pri devetnajstih letih. »Nikoli se nisva z možem tako dobro razumela, kot se sedaj. Verjetno tudi zato, ker nikoli nisva tajila, da je kaj narobe. Danes gredo narazen zaradi “dlake v jajcu”.« Neprestano poudarja medsebojne pogovore. »Tudi če pade kaj krepkih besed, ko smo besni, je bolje, kot da se pometa pod preprogo,« svetuje tudi bralcem Nedela v rubriki Milena svetuje, kolumne piše še za tednik Reporter in spletni portala Domovina. Zase pravi: »Raje se družim s tistimi, ki razmišljajo drugače od mene. Od njih se lahko česa naučim.« Mami štirih otrok je življenje namenilo veliko lepih, a tudi težkih trenutkov, med najtežjimi je bila smrt sina.

Mileno Miklavčič je življenje naučilo, da je hvaležna za vsakdan, da je gube na obrazu ne motijo, da se rada smeje. Iz nje žari radost živeti vsak dan. Skrbna babica petih vnukov pravi: »Vsaka, še tako slaba stvar, je za nekaj dobra.« Prinaša vam zadovoljstvo, moč, radoživost, dobro voljo in veselje do življenja. Ženskam pa svetuje:

Še veliko nasvetov in razmišljanj o življenju je Milena Miklavčič podala v našem radijskem srečanju. Gostila jo je Tanja Jurjec, prisluhnite v spodnjem posnetku.