junij 20, 2018

Mirko Polutnik: Prispevati želim v kraju, kjer živim

V teh dneh praznuje Občina Vitanje, ki sodi med manjše slovenske podeželske občine. Vitanje je trg od leta 1306, od leta 1995 pa je tudi občina in upravno središče občine. Danes je kraj Vitanje nekoliko odmaknjen od glavnih prometnih poti, nekoč pa je bilo Vitanje pomembna postaja ob glavni cestni povezavi nekdanje Celeie (Celje) s Koroško.

Vitanjski župan Mirko Polutnik je tudi glasbenik, kar 40 let je igral pri Celjskem instrumentalnem kvintetu, in glasbeniki, pravi, imajo posluh, ne le glasbeni, ampak tudi posluh za človeka.

Danes je Vitanje spet na zemljevidu Evrope. Nanj ga je postavil Noordung center - Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga, nekdanji KSEVT, okoli katerega po začetnih težavah nastaja novo kulturno središče Vitanja. Po besedah župana Mirka Polutnika center sedaj dobro posluje, sodelovanje z obema ministrstvoma, za gospodarstvo in kulturo, pa je dobro in spodbudno za kraj. V stavbi Noordung centra je tudi edinstvena okrogla dvorana in nekateri drugi prostori, ki jih za svoje prireditve in dejavnosti koristijo vitanjska društva, ki vsako leto pripravijo več različnih dogodkov, med katerimi izstopata prireditev ob kulturnem in občinskem prazniku. Noordung center je tudi odlična lokacija za poslovne dogodke in srečanja.  

V Vitanju trenutno več parcel za gradnjo
Čeprav v Vitanju ni veliko možnosti za zaposlitve, želijo v Vitanje, ki ima dobre cestne povezave z bližnjimi mesti, privabiti več mladih. Župan Mirko Polutnik je glede tega optimističen: »Danes se odmaknjenost Vitanja kaže predvsem kot prednost, zaradi ohranjenega naravnega okolja in mladi vse pogosteje za bivanje izbirajo malce odmaknjene kraje v zelenem naravnem okolju.« Zato v Vitanju trenutno ponujajo več parcel za gradnjo.

Iz Vitanja priteče dobra voda
Območje Vitanja je bogato tudi z vodo, večina pohorskega območja Vitanja je namreč vodovarstveno območje, kar omogoča dobro oskrbo z vodo, ne le v Vitanju, pač pa tudi za sosednje občine. Seveda ima občina še veliko investicijskih izzivov in projektov, trenutno predvsem na cestni in vodovodni infrastrukturi, vendar je župan Mirko Polutnik zadovoljen tudi s postorjenim v minulem občinskem letu in v svojem iztekajočem se prvem županskem mandatu. Ali bo kandidiral znova? Prisluhnite posnetku radijskega srečanja z Mirkom Polutnikom, ki ga je gostila Greta Kokot Rajkovič.

Galerija slik