september 27, 2018

Nikolaja Podgoršek Selič: Kemija je življenje in življenje je kemija.

Strokovnjakinjo s področja kemije Nikolajo Podgoršek Selič je kemija od nekdaj privlačila. Po študiju je našla svojo prvo zaposlitev v Cinkarni Celje, kjer je danes tudi tehnična direktorica. Srečanje s proizvodnjo, ki se je od takrat seveda zelo spremenila, je bila ljubezen na prvi pogled, pravi.

"S kemijo se srečujemo na vsakem koraku," pravi inženirka Nikolaja Podgoršek Selič, tehnična direktorice Cinkarne Celje

Običajno celjsko Cinkarno in industrijo nasploh povezujemo z negativnimi vplivi na okolje in ljudi, ki živijo v degradiranih industrijskih okoljih. Tega seveda ne smemo zanemariti, na to moramo nenehno opozarjati. Pogledati pa je treba še z druge strani, je prepričana Nikolaja Podgoršek Selič, ki tudi sama prihaja iz industrijskega okolja, doma je namreč iz Štor: »Ne moremo živeti v nekem z industrijo popolnoma nepovezanem okolju, koristiti pa dobrine in izdelke iz industrije. Lahko, če se odpovemo svojim čevljem, oblekam, svojim udobnim domovom …, si nadenemo jelenovo kožo in gremo živet v jamo. Če tega nismo pripravljeni storiti, pa moramo sprejeti določene kompromise.« Brez kemije ne gre, je vseprisotna, kakor so vseprisotni tudi izdelki, ki vsebujejo katerega od (pol)poizvodov iz proizvodnje Cinkarne, od svinčnika do zobne paste, od posode do avtomobila, od barv do barvic, od tekstila do ličil ... 

»Ne moremo živeti v nekem z industrijo popolnoma nepovezanem okolju, koristiti pa dobrine in izdelke iz industrije. Lahko, če se odpovemo svojim čevljem, oblekam in svojim udobnim domovom, si nadenemo jelenovo kožo in gremo živet v jamo.«

Ni rešitev, da industrijo tiščimo v neka nerazvita okolja, kjer so tudi okoljski standardi nižji ali jih celo ni, opozarja naša gostja. »Zrak ne pozna meja, vetrovi zanesejo vplive iz posameznih okolij tudi več sto kilometrov stran, prav tako je z vodami. Narediti pa moramo vse, da industrijske proizvodnje v okolju postanejo čimbolj neopazne, čim manj moteče, po drugi strani pa opazne po tem, da nam dajejo proizvode, ki jih potrebujemo, zaposlitve, ki jih potrebujemo in odgovorno delujejo v odnosu do ljudi in okolja,« še dodaja Podgoršek Seličeva, ki v Cinkarni s tujimi in domačimi partnerji aktivno sodeluje tudi pri monitoringu voda in sanaciji degradirane zemljine v okolici Cinkarne.
V  pogovoru še svetuje, kako lahko ljudje tudi sami izboljšajo prst v svojih vrtovih in na njivah ter tako preprečijo, da bi rastline vsrkavale škodljive snovi iz zemljine, povabi pa tudi na razstavo »145 let Cinkarne: kaj zares veste o naših izdelkih?«, ki prikazuje, kje vse so v našem življenju prisotni izdelki iz Cinkarne in je v Muzeju novejše zgodovine Celje odprta še do konca septembra. Prisluhnite radijskemu srečanju z Nikolajo Podgoršek Selič, ki jo pred mikrofonom gosti Greta Kokot Rajković.