maj 20, 2019

Robert Reich: To knjigo so spisali Slatinčani

Robert Reich iz Rogaške Slatine zbližuje generacije. Tik pred izidom je njegova knjiga Šnicl ni za tebe, ki je nastala iz zbirateljskega hobija in facebook strani Rogaška Slatina nekoč, ki jo Robi ureja od leta 2013. Sooblikujejo jo tudi številni zdajšnji in nekdanji Slatinčani, katerih zgodbe je avtor zbral v knjigi.

Robert Reich, avtor knjige Ta šnicl ni za tebe, in gostiteljica radijskega srečanja Tanja Jurjec.

Knjiga Šnicl ni za tebe prinaša zgodbe iz vsakdanjega življenja, nastale po pripovedih domačinov. »Med drugim opisujejo  zanimive lokalne peripetije, smešna in včasih že čudaška naključja, nekatere zgode in nezgode se zdijo že skoraj neverjetne, a vendar so resnične,« pravi Robi Reich. V njej so tudi fotografije, ki pa največkrat niso direktno povezane s samo zgodbo. Knjiga je nastajala kar 4 leta in zanjo vlada izjemno zanimanje. Tiskajo jo v grafičnem podjetju Podoba, izšla pa bo 3. junija, s predstavitvijo v knjižnici Rogaška Slatina.

Na zadnjih straneh knjige Šnicl ni za tebe boste našli tudi SSKJ – slovar slatinskega knjižnega jezika, ki vsebuje okoli 2000 besed, vključno s slovarjem slatinskih paradoksov, izrekov in  kletvic ter ostalih bedarij, ob katerih se boste zagotovo zabavali.

Robi, ponosni oče hčerke Neje, je Slatinčan tretje generacije. Po poklicu je prodajalec z izjemnim ustvarjalnim nemirom v sebi. V 80. letih ga začne tešiti z računalnikom, ob katerem razmišlja, kaj vse se da narediti oz. oblikovati z njim. Po naključju se sreča s pokojnim Jankom Zorinom, se pri njem zaposli ter dobi nova znanja in dragocene izkušnje. Z zatonom Fotolika se kljub pomislekom mnogih odpravi na samostojno pot. V Šentjurju odpre studio grafičnega oblikovanja, digitalnega tiska in kopiranja, ob svojem delu pa še naprej ustvarja, ter zbira in ureja utrinke iz bogate slatinske zgodovine. Že kmalu se loti novega projekta, pravi. 

Prisluhnite radijskemu srečanju dveh Slatinčanov, avtorja Facebook strani Rogaška Slatina nekoč in knjige Šnicl ni za tebe Roberta Reicha in naše Tanje Jurjec.