april 23, 2019

Rok Metličar: Kot duhovnik in človek sem se kalil v delu z ljudmi

Rok Metličar z Vrha pri Šmarju pri Jelšah je bil v duhovnika posvečen pred 31-imi leti. Preden je leta 1997 postal župnik na Sladki Gori, je bil kaplan v Brežicah in nato v Slovenskih Konjicah. S Sladke Gore je odšel v dekanijo Laško, kjer kot dekan dela še danes, ko je tudi upravitelj celjske škofije.

Upravitelj celjske škofije in laški dekan Rok Metličar in gostiteljica radijskega srečanja Mimica Kidrič

Na mesto upravitelja celjske škofije je bil dekan Rok Metličar imenovan septembra lani, po upokojitvi celjskega škofa msgr. Stanislava Lipovška. Je pa Metličar aktiven tudi širše; vse od njene ustanovitve jo predsednik Škofijske Karitas Celje, deluje pa tudi v Zboru svetovalcev in duhovniškem svetu.
V velikonočnem radijskem srečanju na Štajerskem valu je Rok Metličar izpostavil pomanjkanje duhovnikov, ki, prav tako kot druge škofije, pesti tudi celjsko škofijo. Pomembna obogatitev za cerkev in v pomoč duhovnikom pa so posvečeni diakoni, lahko so tudi poročeni in imajo družine, imajo določene pristojnosti, na podlagi katerih lahko opravljajo posamezne službe, vodijo obrede in podeljujejo zakramente. Diakon lahko, npr. deli obhajilo, podeljuje blagoslov z Najsvetejšim in druge blagoslove, vodi pogreb, s pooblastilom pa lahko tudi cerkveno poroča. 

»Vedno sem rad delal z ljudmi. Imel sem priložnost spoznavanja in sodelovanja z ljudmi v različnih koncih Slovenije, od Brežic do Slovenskih Konjic pod Pohorjem, pa potem na Šmarskem, na Sladki Gori ... Kot človek in duhovnik sem se kalil ravno v odnosu, v pogovoru z ljudmi.«
 
Človek mora v svet, da zares občuti lepoto domačih krajev
S posebno toplino je Rok Metličar spregovoril tudi o navezanosti na domače kraje: »Če me kdo vpraša, od kod sem doma, rečem, da sem Šmarčan. Vrh nad Šmarjem še danes dojemam kot idilično domačo vasico, ki malo zviška gleda na Šmarje in se spogleduje s Sv. Rokom na drugem hribu. Zaradi Sv. Roka sem verjetno dobil tudi ime ... Posebni občutki in lepota pa me prevzamejo tudi ob pogledu na šmarske griče in vinograde, ki obkrožajo Šmarje. Človek mora oditi v svet, da lahko dojame in zares občuti lepoto domačih krajev ...« Prisluhnite župniku Roku Metličarju v spodnjem posnetku radijskega srečanja. Z njim se je pogovarjala Mimica Kidrič.