marec 3, 2020

Slavko Vetrih: Vitanje, med tradicijo in vesoljsko tehnologijo

Slavko Vetrih, župan občine Vitanje, je zagovornik ohranitve števila občin, saj, kot pravi, majhne občine le tako lahko dosežejo svoje cilje, kar razloži na primeru vitanjskega vesoljskega centra Noordung: »V občinskem svetu nekdanje občine Slovenske Konjice smo bili Vitanjčani v manjšini in bi bilo povsem nemogoče izglasovati takšno investicijo.«

Slavko Vetrih, župan Občine Vitanje, v radijskem srečanju na Štajerskem valu

Hkrati pa doda, da je Center Noordung dejansko ena najpomembnejših pridobitev Vitanja v sodobnem času, saj je ravno po zaslugi centra vesoljskih tehnologij Vitanje danes vpisano na svetovni zemljevid. "V Vitanje prihajajo ljudje z vsega sveta, ki jih sicer zagotovo ne bi bilo v te kraje. A veste, kako pravijo ... V Vitanju, ki je obdano s hribi, ne vidiš prav daleč, razen, če se zazreš v nebo. Pa je tudi Hermana Potočnika Noordunga pritegnil pogled v nebo oziroma v vesolje," napol v šali doda župan.

Vitanje, med tradicijo in prihodnostjo
Herman Potočnik Noordung je svoja razmišljanja o vesolju predstavil v knjigi Problem vožnje po vesolju, njegovo delo je raziskoval Dragan Živadinov, protagonist postavitve centra vesoljskih tehnologij v Vitanju. Danes so Vitanjčani, ki so sicer zelo navezani na tradicijo in svojo bogato preteklost, ponosni na to sodobno, arhitekturno malce nenavadno zgradbo, ki jo krajani uporabljajo tudi kot svoj kulturni dom. Z veseljem center razkažejo tudi obiskovalcem Vitanja, dvorano v Centru Noordung pa je mogoče tudi najeti za različne dogodke. 
Sicer pa je Vitanje ena manjših slovenskih občin. Sestavlja jo 7 zaselkov, ki vsi segajo do trga, tako da so ljudje iz posameznih zaselkov vedno po svoji zemlji prihajali v trg, kar je bilo včasih zelo pomembno. Danes pa se nekoč skoraj pozabljeno Vitanje, s svojim lepo ohranjenim trškim jedrom odpira in turistično povezuje tudi v okviru destinacije Rogla Pohorje, v kateri se predstavlja s sloganom Ne daleč stran

"Prevelika previdnost tudi v politiki ni najboljša in vodi v stagnacijo, drznost je tista, ki kroji smelejši razvoj." 

Slavko Vetrih je na županski stolček na zadnjih volitvah sedel že drugič, predtem je oddelal že tri mandate. Sicer pa je vitanjski župan je tudi predan kulturnik in kot pravi Vitanjčan, zavezan tradiciji. S posebno nostalgijo se spominja zgodnjega otroštva, v družbi dedka, ki je bil njegovo zavetje in prava zakladnica pravljic. Zdaj, ko je tudi sam dedek, se z veseljem posveča svojima vnukoma.

Pogovoru z vitanjskim županom Slavkom Vetrihom prisluhnite v spodnjem posnetku, z njim se je pogovarjala Greta Kokot Rajković. 

 

Galerija slik