oktober 30, 2017

Zinka Kobula Kamenšek: Črepinje mi prinašajo srečo

Slatinčanka Zinka Kobula Kamenšek je mojstrica ročne poslikave stekla, izdeluje tudi unikatni steklen nakit. Ko je po več kot 20 letih poučevanja kot učiteljica praktičnega pouka stekloslikarstva izgubila službo na takratni steklarski šoli v Rogaški Slatini, je stopila na samostojno podjetniško pot in razvila lastno blagovno znamko Promark.

Zinka Kobula Kamenšek pravi, da je njena pot sestavljena iz črepinj, ki ji prinašajo srečo. V studiu Štajerskega vala z gostiteljico Tanjo Jurjec.

Zinka Kobula Kamenšek je pred kratkim v Ljubljani pripravila samostojno razstavo unikatnega steklenega nakita DOTIK KRISTALA. Vsi unikatni kosi nakita so na ogled in naprodaj v Salonu Steklarne Rogaška v središču Ljubljane. Izkupiček od ročno izdelanega modnega nakita bo namenjen šolskemu skladu Šolskega centra Rogaška Slatina za razvoj in podporo dijakom iz programa tehnik steklarstva, ki jim zadnje čase dva dni v tednu z vso predanostjo spet prenaša svoje bogato znanje in izkušnje.


Zinka je tudi pisateljica

Že kot petletna deklica se je Zinka igrala s črepinjami in njene otroške sanje so spet oživele v zgodbah o zvedavi deklici Zinki Črepinki, ki jo privlačijo črepinje. S svojo nadarjenostjo, znanjem in spretnostmi jim povrne življenje. Za zdaj je napisala tri izvirne otroške slikanice: Zinka Črepinka, Črepinka uči slikati na kozarce in Vonj steklene juhe
Svoj ročno izdelan modni nakit unikatnih oblik in  čudovitih barv ustvarja v svojem ateljeju, kjer se ji ustavi čas in kjer nastajajo izdelki, ki  odsevajo govorico vanj ujete svetlobe in barv. Njen nakit je eleganten in brezčasen, ker je narejen z ljubeznijo, ki jo v veliki meri izžareva tudi sama.
Zinka je skromna, potrpežljiva, zadržana in redkobesedna. Pravi, da je njena pot sestavljena iz črepinj, ki ji prinašajo srečo. Izjemno ceni svojo družino. Z možem Markom imata študentko Nano in šestošolca Nika, oba sta podedovala umetniško žilico po mami. Več o Zinki Kobula Kamenšek pa v spodnjem posnetku radijskega srečanja, ki ga je gostila Tanja Jurjec.