marec 6, 2018

Preventiva zmanjša tveganje za nastanek raka

V tednu boja proti raku smo. Tokrat ga spremlja geslo „Priporočila proti raku – naj ne obvisijo v zraku“. Evropski kodeks proti raku daje 12 priporočil, o njih ter o preventivnih programih Zora, Dora in Svit bodo v teh dneh javnost osveščali v Celju.

Ne kadite - to je prvo od 12 priporočil iz Evropskega kodeksa proti raku.

Osveščanja tam, kjer je veliko ljudi
Zadnji dostopni podatki kažejo, da so v celjski regiji v letu 2014 raka diagnosticirali 1847 ljudem. Strokovnjaki pri tem poudarjajo, da bi približno polovico primerov lahko preprečili, če bi upoštevali temeljna priporočila iz Evropskega kodeksa proti raku. 12 jih je, preverite jih TUKAJ, v spodnjem posnetku pa jih našteva tudi koordinatorica preventivnega programa Svit iz celjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Tatjana Škornik Tovornik. Ob tem vabi na aktivnosti, ki jih v tednu boja proti raku pripravljajo v celjskem Citycentru, osveščali bodo tudi na sejmu Altermed prihodnji konec tedna na celjskem sejmišču. Natančen program najdete TUKAJ.

Kdaj k zdravniku?
Ob poudarjanju preventive, ki lahko pomembno zmanjša tveganje za nastanek raka, pa zdravstveni strokovnjaki izpostavljajo tudi pomen čimprejšnjega diagnosticiranja bolezni. Prav to je ključno na poti do uspešnega zdravljenja. Zgodnje odkrivanje omogočajo trije nacionalni programi, Zora za odkrivanje raka materničnega vratu, Dora za odkrivanje raka dojk ter Svit, za odkrivanje raka debelega črevesa in danke. „Poleg tega je potrebno pomisliti na možnost raka in se posvetovati z zdravnikom ob pojavu katerega od naslednjih opozorilnih znakov: spremembe pri odvajanju blata ali urina; ranice, ki se ne celi; neobičajne krvavitve ali izcedka; zatrdline v dojki ali katerem koli drugem delu telesa; vidne spremembe pigmentnega znamenja; motenj pri žvečenju, požiranju ali prebavi; dolgotrajnega dražečega kašlja ali hripavosti; nepojasnjenega hujšanja," pravi specializantka javnega zdravja iz celjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Jasmina Staroveški Anderlič in dodaja, da pri opuščanju slabih navad in trudu za zdrav življenjski slog niste sami. Med drugim so v zdravstvenih domovih po vsej državi centri za krepitev zdravja, kjer so na voljo različni brezplačni programi in delavnice, med drugim za pomoč pri opuščanju kajenja in zdravem hujšanju. (AD)

Datoteke

O raku, priporočilih in preventivnih dogodkih