november 1, 2018

Razmislek o smrti prebuja v življenje

Dan spomina na mrtve naj bo tudi priložnost za krepitev zavedanja o minljivosti, pravijo v Slovenskem društvu Hospic. Ker razmislek o smrti prebuja v življenje. S pogovori lahko raztapljamo predsodke in strahove pred smrtjo, pa tudi blažimo ter osmislimo bolečino žalovanja ob izgubi naših dragih.

Dan spomina na mrtve je lahko tudi priložnost, da slavimo življenje. Da poglobimo hvaležnost za vsak podarjen dan življenja. (Foto: R. N.)

Po smrti otroka dojela, kaj je življenje
Včasih so ljudje živeli bolj v sozvočju z naravo, zato so imeli manj strahov in predsodkov glede smrti. Dlje so se poslavljali od pokojnega, v obredjih slovesa so bili prisotni tudi otroci, ki so lahko že zgodaj ponotranjili zavedanje, da si življenje in smrt podajata roki. Danes je drugače. Bistveno drugače, poudarja predsednica Slovenskega društva Hospic Renata Jakob Roban. "V današnjem svetu, v katerem štejejo zgolj lepota, mladost in bogastvo, pa ne samo, da je smrt potisnjena v ozadje, o njej niti ne želimo govoriti. Je ne razumemo. V Hospicu opažamo, da ta tema v ljudeh prebuja nelagodje in strah. Zato so naša prizadevanja usmerjena v osveščanje. Razmislek o smrti prebuja v življenje," pravi Jakob Robanova in dodaja, da dandanes prav tako nimamo časa za žalovanje. "Pogosto nam ljudje povedo, da ne najdejo primernega okolja za žalovanje. Nekateri se obrnejo na naš Hospic, kjer jim tak prostor ponudimo. Ob tem pa jim zagotovimo tudi sočutno poslušanje. Pred dnevi mi je mamica, ki je izgubila petletnega sina, dejala, da je kljub izjemno boleči in travmatični izkušnji hvaležna sinu, saj je šele zdaj dojela, kaj sploh je življenje. In šele zdaj začela polno živeti," nam je ob dnevu spomina na mrtve še povedala Renata Jakob Roban, strokovnjakinja na področju žalovanja. Celotnemu pogovoru z njo prisluhnite v spodnjem posnetku, pred naš mikrofon jo je povabila Barbara Furman. (BF)

Datoteke

Pogovor z Renato Jakob Roban