Razprodaje del slovenske tradicije

11.07.2016

Pri nakupovanju smo vse bolj premišljeni, vse bolj za med gre blago v akcijah.

Začele so se poletne sezonske razprodaje tekstilnega blaga in obutve. V trgovinah v prvih dneh razprodaj ni več takšne gneče kot nekoč, saj trgovci že pred uradnimi razprodajami nižajo cene izdelkov. Vseeno se bo marsikdo odpravil po nakupih.

Cene običajno nižje za vsaj 30 odstotkov
Sezonske razprodaje trajajo različno dolgo, ne smejo pa biti daljše od 60 dni. Trgovci ponujajo različne popuste, a v Trgovinski zbornici Slovenije ocenjujejo, da bo večina znižala cene za vsaj 30 odstotkov. Čeprav so številna znižanja že med letom, pričakujejo dober obisk. „Sezonske razprodaje so še vedno priljubljene in predstavljajo del utečene slovenske potrošniške tradicije, ki jo trgovci dopolnjujejo z različnimi ugodnostmi skozi celo leto, kar je praksa trgovcev tudi v tujini. Trgovci se bodo tudi letos na sezonske razprodaje dobro pripravili ter se, kot kažejo pretekla leta, prilagodili potrebam in pričakovanjem potrošnikov,“ so ob prvem dnevu poletnih razprodaj zapisali v Trgovinski zbornici Sloveniji. Dodajajo, da slovenske razprodaje iz leta v leto privabijo tudi več tujih kupcev, predvsem s Hrvaške in Avstrije. „Ker je slovenska ponudba blaga zelo raznolika, kakovostna in cenovno konkurenčna,“ razlagajo.

Nakupovanje vse bolj premišljeno
Podobne trende so nam potrdili tudi pri največjem celjskem trgovcu, Tušu. „Različne prodajalne so sicer že v maju in juniju začele posebna znižanja in popuste, ki se nadaljujejo ter ponekod tudi stopnjujejo v okviru poletnih razprodaj. Zanimanje potrošnikov za še bolj ugodno nakupovanje je seveda precejšnje, tako kot vsako leto,“ pravi predstavnica za odnose z javnostmi Anja Marjetič. Ob tem razlaga, da se je nakupno obnašanje potrošnikov v zadnjih letih spremenilo, saj kupujejo premišljeno in načrtno, manj je impulzivnega nakupovanja, vse pogosteje pa tudi izbirajo izdelke v akciji. „V osprednje vse bolj prihaja kompromis med ceno in kakovostjo,“ še ugotavljajo v Tušu. (AD)
Štajerski val v sliki