september 23, 2017

Razpršeni hotel tudi v Slovenskih Konjicah

V turizmu se pojavljajo nove oblike nastanitvene ponudbe. Po Evropi se uveljavlja model razpršenega hotela, v katerega se povežejo lastniki nepremičnin. V Sloveniji je prvi tak hotel lani poleti zaživel v vasici Padna na Primorskem, drugi bo, kot vse kaže, v Slovenskih Konjicah.

Kmalu naj bi bilo v prenovljenem delu konjiškega dvorca Trebnik bolj živahno. V njem bodo prenočevali turisti oziroma popotniki.

Nočitve v Trebniku še letos?
Razpršene hotele poznajo že v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem. Naša država za razvoj sodobnih podjetniških modelov v turizmu v okviru finančne perspektive 2014 – 2020 namenja 45 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Finančne spodbude je bila deležna tudi Kooperativa Konjice, ki namerava mrežo razpršenega hotela vzpostaviti na območju konjiške, zreške, vitanjske in oplotniške občine. Omenjene lokalne skupnosti tudi sicer snujejo skupno turistično zgodbo znotraj destinacije Rogla-Pohorje. "Kraji v Dravinjski dolini imajo izjemen turistični potencial z raznoliko kulturno in naravno dediščino, manjka pa nočitvenih kapacitet. Razpršeni hotel bi bil zato še kako dobrodošel," je prepričana vodja Kooperative Konjice Jolanda Ivanuša. Razpršeni hotel so začeli vzpostavljati v Slovenskih Konjicah, v starem mestnem jedru, kjer se dogovarjajo z lastniki nepremičnin za sodelovanje. Da bi prostore, ki denimo zdaj samevajo, bili pripravljeni oddajati v turistične namene. Potem bi mrežo ponudnikov postopoma širili v sosednje občine. Razpršeni hotel bi imel recepcije po posameznih občinah in enoten sistem promocije in marketinga. Bivanje bi bilo cenejše kot v primerljivih (3-zvezdičnih) nastanitvah. Prva je interes za sodelovanje pokazala občina Slovenske Konjice, ki je za potrebe razpršenega hotela brezplačno odstopila v uporabo mansardno etažo prenovljenega dela dvorca Trebnik. "V osmih sobah bo na voljo 16 ležišč. Prostore bo Kooperativa Konjice lahko brezplačno koristila tri leta, opremila jih bo sama," pojasnjuje konjiški župan Miran Gorinšek. Če bo šlo vse tako, kot so si zamislili, bo razpršeni hotel zaživel še pred koncem letošnjega leta. (BF)