maj 7, 2019

V Šentjurju o domoljubu v pravem pomenu besede – Franju Malgaju

Šentjurčani so v nedeljo stopili v Malgajevo leto. S številnimi dogodki bo trajalo do 20. novembra, prav na 100. obletnico smrti njihovega rojaka, pesnika, borca in domoljuba Franja Malgaja pa so odprli razstavo o njem.

K razstavi, ki je na ogled v galeriji Zgornji trg, so veliko doprinesli tudi Malgajevi sorodniki in zbiralci. (Foto: Štajerski val)

Franjo Malgaj je bil častnik Rudolfa Maistra. Po koncu prve svetovne vojne je bil prvi slovenski častnik, ki je s svojo enoto prišel na Koroško, branit slovensko etnično ozemlje. 6. novembra leta 1918 se je s skupino prostovoljcev, Šentjurčanov in Teharčanov, vkrcal na vlak proti severu. Natanko pol leta za tem, 6. maja 1919, je v boju za severno mejo na Tolstem vrhu izgubil življenje.

Razstava Muzeja novejše zgodovine spremlja zadnjih šest mesecev Malgajevega življenja. Njen avtor Tone Kregar pravi, da to ni podrobna analitična razstava o življenju Franja Malgaja, temveč ga izpostavlja kot človeka in domoljuba.

Strip sta pripravila Marijan Pušavec in Gašper Kranjc.

S stripom pa želijo tudi razširiti zavedanje in poznavanje zgodbe Franja Malgaja, ki se po Kregarjevih besedah z izjemo delov Koroške večinoma konča z mejami Celjske kotline. Razstava, ki je že gostovala v Kamniku, predstavili pa jo bodo tudi v Ravnah na Koroškem in Mariboru, bo v šentjurski Galeriji Zgornji trg na ogled do 23. junija. Kakšni pa so vtisi Malgajevih sokrajanov?

Franjo Malgaj jim, kot poudarjajo, veliko pomeni še danes.

Nekaj utrinkov z razstave smo zbrali v spodnji galeriji. (TMG)

Galerija slik