januar 12, 2016

Rekorden obisk v slovenskih naravnih zdraviliščih

„December je bil v slovenskih naravnih zdraviliščih vesel, kot že dolgo ne. Lahko se celo pohvalimo, da je bil rekorden,“ pravi direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer. Ob tem postreže s podatkom, da je 14 zdravilišč obiskalo skoraj 7 odstotkov več gostov kot decembra 2014.

Iz naših krajev so člani Skupnosti naravnih zdravilišč Terme Olimia, Zdravilišče Rogaška, Thermana Laško, Terme Dobrna, Terme Zreče, Terme Topolšica in Terme Ptuj.

Porast Italijanov, upad Rusov
Poleg podatka o zasedenosti zdravilišč je spodbudna tudi številka o tujih gostih. Zadnji mesec prejšnjega leta so jih našteli skoraj 10 odstotkov več kot decembra leta 2014. Po podatkih Iztoka Altbauerja v slovenska naravna zdravilišča znova prihaja vse več italijanskih gostov, sledijo Avstrijci, Hrvati in Srbi. Tudi Rusov je še vedno veliko, a zaznati je drastičen padec. „V celotnem lanskem letu so Rusi ustvarili kar za 42 odstotkov manj prenočitev kot leto prej. Razlogi so znani, najpomembnejši so poslabšanje ekonomske situacije, sankcije, ki jih je proti Rusiji uvedla Evropska unija ter dekret predsednika Putina, ki prepoveduje ruskim državljanom, da na organizirano zdravljenje odhajajo v tujino. S tem želi seveda favoritirati na novo pridobljeni Krim in Soči, ki so ga v celoti obnovili oz. zgradili za zimske olimpijske igre,“ razlaga Iztok Altbauer in dodaja, da so v zdraviliščih izpad uspeli nadoknaditi z gosti iz drugih držav. V prihodnje v skupnosti sicer računajo predvsem na privabljanje nemških gostov, k čemur naj bi pripomogla tudi nova letalska povezava iz Maribora. Podrobneje o tem prisluhnite Iztoku Altbauerju v spodnjem posnetku. Prav tako nam je razkril načrte do pomladi, ko najboljšo obiskanost seveda pričakujejo med zimskimi šolskimi počitnicami. (AD)

 

Datoteke

Iztok Altbauer o nemških gostih

Iztok Altbauer o načrtih do pomladi