oktober 10, 2019

Reševalci na Šmarskem z novim vozilom

V Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah so pridobili novo reševalno vozilo z nadgradnjo, ki omogoča oskrbo bolnikov in ponesrečencev na najvišji ravni nujne medicinske pomoči. Razveselili so se tudi energetsko saniranega objekta in razstave Šmarski podeželski zdravniki 1870-1970.

Ekipa nujne medicinske pomoči in direktorica Jasna Žerak z novim reševalnim vozilom. (Foto: Zlatka Polajžer)

Za hitrejšo in boljšo nujno prvo pomoč
V Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah storitve nudijo okoli 36 tisoč prebivalcem šestih občin šmarske upravne enote. V lanskem letu so opravili 2.500 nujnih intervencij. V ustanovi se zavedajo pomena hitre in učinkovite nujne oskrbe pacientov, zato precej pozornosti namenjajo vlaganjem v strokovno usposobljenost in opremljenost ekip nujne medicinske pomoči. Novo reševalno vozilo, s katerim so obogatili svoj vozni park, bo velikega pomena za bolnike in ponesrečence, pojasnjuje direktorica ZD Jasna Žerak.

 

Da bodo lahko z novim rešilcem nudili še boljšo nujno pomoč, se strinja tudi vodja reševalne službe Dorijan Zabukovšek.

Novost je stala 180 tisočakov. Denar sta pomagala zagotoviti podjetje Vitli Krpan, ki je prispevalo 40 tisoč evrov, in občina Kozje, ki je na razpisu ministrstva za zdravje pridobila 55 tisoč evrov.

Stavba z novim toplotnim plaščem
Za šmarsko zdravstveno postajo pa je pomembna tudi energetska sanacija stavbe, za katero je letos v sklopu celovite sanacije javnih objektov poskrbela občina Šmarje pri Jelšah. Naložba je stala 350 tisoč evrov, razlaga šmarski župan Matija Čakš.

Na občini verjamejo, da se bo naložba povrnila, saj se bodo znižali stroški energije, prav tako se bo izboljšala energetska učinkovitost. Na slovesnosti so odprli tudi stalno razstavo fotografij Šmarski podeželski zdravniki 1870-1970, ki obiskovalce popelje skozi življenje in delo prvih ljudskih zdravnikov v Šmarju pri Jelšah. (SP)