maj 26, 2016

Rimske terme vedno bolj priljubljena destinacija

V Rimskih termah, ki se ponašajo z več kot 2000-letno tradicijo, so lani zabeležili 23-odstotno rast na tujih trgih v primerjavi z letom 2014. Prav tako so povečali prodajo wellness storitev, rast beležijo tudi na področju poslovno-kongresnega turizma. Nekaj več kot polovica lanskoletnih gostov je bila iz tujine.

Rimske terme so najstarejše in hkrati ene najsodobnejših term v Sloveniji.

60 tisoč prenočitev
Blagovna znamka Rimske terme, nekdanje znano vojaško zdravilišče, postaja čedalje bolj prepoznavna v tujini, predvsem v sosednjih državah. Največ gostov prihaja iz Avstrije, Italije, iz držav bivše Jugoslavije, v katerih so Rimske terme že tradicionalno zelo priljubljene, pa tudi iz drugih evropskih držav ter iz Rusije in Izraela. "Lani smo postopoma dosegali višjo stopnjo povprečne zasedenosti naših sob s 60.000 prenočitvami. V primerjavi z letom poprej, ki je bilo v veliko pogledih prelomno, smo tako dosegli 7,5-odstotno rast zasedenosti naših zmogljivosti," je med drugim povedal direktor Rimskih term Valery Arakelov. Prav tako so povečali prodajo wellness storitev in zabeležili rast na področju poslovno-kongresnega turizma, vse več pa je tudi dnevnih kopalnih gostov, ki lahko uživajo v prijetnem bazenskem kompleksu, savnah in wellnes storitvah, pa tudi v izjemnem ambientu in kulinariki.  

Tujce vabijo sodobni zdravstveni programi in privlačne wellnes ponudbe
V termah opažajo, da se tuji gostje veliko pogosteje odločajo za obisk njihovega Medicinskega centra Valetuda kot slovenski. "Zanimajo jih antistresni programi, predvsem pa več pozornosti namenjajo preventivni skrbi za zdravje in sprašujejo, kako lahko izboljšajo oziroma ohranjajo svoje zdravstveno stanje," izpostavlja vodja trženja in prodaje Evelin Krajnc. "Tuje goste med drugim privablja mesečno tematsko obarvano dogajanje. Marec smo, na primer, posvetili ženskam in poeziji, april zdravju in dobremu počutju, maj pa lepoti. Junij bo termalni mesec, naši gostje bodo lahko uživali v posebni ponudbi kopeli vodnih nimf v historičnem delu term," še dodaja Evelin Krajnc. 

Eden najsodobnejših medicinskih referenčnih centrov za hrbtenico
Letos se bodo v Rimskih termah usmerili v razvoj zaposlenih, nadgradnjo medicinskih in wellnes produktov ter večji obseg storitev na področju zdravstva in v razširjeno sodelovanje z uglednimi specialisti, ki jih bodo nadaljnje vključili v zdravstveno dejavnost. "Zelo sem ponosen na naš Medicinski referenčni center za hrbtenico, ki je najpomembnejša pridobitev lanskega leta. V njem opravljamo preventivne posvete, specialistične preglede in druge preventivne aktivnosti medicinske rehabilitacije. Eden večjih izzivov letos in prihodnje leto bo zagon medicine v večjem obsegu," je o naložbenih načrtih povedal direktor term in dodal, da za letos načrtujejo še razširitev ponudbe savn, manjše naložbe v vzdrževanje hotela in okolice ter nadgradnjo informacijskih sistemov.

Izjemen stoletni park z več kot 20 energijskimi točkami
Okolica, park s stoletnimi drevesi, je prav tako eden ključnih dejavnikov, ki pritegne številne goste z vsega sveta. V parku, ki obdaja Rimske terme, namreč rastejo najrazličnejša eksotična drevesa, ki so jih posadili člani kraljevih družin, znani politiki in priznani umetniki v znamenje hvaležnosti za prijeten dopust ali ozdravljenje z izjemno termalno vodo, v kateri so se na mestu, kjer so danes Rimske terme, kopali že stari Rimljani. Leta 39 pr. n. št. so tukaj postavili bazene s toplo in hladno vodo. Terme so bile nekaj časa dostopne samo pripadnikom višjih slojev, nato visokim vojaškim častnikom, danes pa so odprte za vse in prav vsi lahko uživajo v zdravilni vodi, ki sodi med najkakovostnejše termalne vode v Evropi. Prihaja naravnost iz vrelca in nima nobenih dodatkov, kar v svetu velja za redkost. (GKR)

 

Datoteke

Direktor Rimskih term Valery Arakelov o nacrtih za letosnjo sezono.mp3

Evelin Krajnc o izjemnih zdravilnih ucinkih termalne vode iz rimskih vrelcev.mp3