maj 23, 2019

Rogaška Slatina središče zelenega turizma

Rogaška Slatina je bila na včerajšnji dan svetovne biotske raznovrstnosti središče turističnega dogajanja. Gostila je tretji Zeleni dan slovenskega turizma. Turistični delavci in strokovnjaki so spregovorili predvsem o turizmu in podnebnih spremembah. Podelili so tudi nove znake zelenim destinacijam Slovenia Green.

Rogaška Slatina ima zlati znak Slovenia Green. Središče mesta je znameniti Zdraviliški park, ki je kulturni spomenik lokalnega pomena. (Foto: Štajerski val)

24 novincev
Zeleni dan slovenskega turizma je osrednji dogodek trajnostnega turizma v Sloveniji, tokrat je bil v Rogaški Slatini, ki je ena od le petih občin z zlatim znakom Slovenia Green. Na letošnjem dogodku je Slovenska turistična organizacija (STO) pod okriljem Zelene sheme slovenskega turizma podelila 24 novih bronastih, srebrnih in zlatih znakov, ki potrjujejo uspešnost udejanjanja trajnostne zaveze slovenskega turizma v okviru nacionalnega certifikacijskega sistema. »Na Slovenski turistični organizaciji smo ponosni, da ima znak 'Slovenia Green' 24 novih destinacij in ponudnikov slovenskega turizma, skupno pa že 88 destinacij in ponudnikov. Slovenija je danes globalno prepoznavna kot ena vodilnih sil trajnostnega razvoja, Zelena shema slovenskega turizma pa večkrat nagrajena ter uveljavljena kot primer dobre prakse sistematičnega spodbujanja trajnostnega turizma na državni ravni. Zelena shema spodbuja razvoj trajnostnih destinacij in produktov ter pomaga uresničevati obljubo, ki jo daje znamka I FEEL SLOVENIA,« je ob podelitvi v Rogaški Slatini dejala direktorica STO mag. Maja Pak in dodala, da mora biti cilj vsake destinacije povečanje kakovosti okolja in življenja za njene prebivalce, s čimer bo postala tudi bolj privlačna za obiskovalce.

Vse več destinacij in ponudnikov ima certifikat Slovenia Green. Novincem so jih predali včeraj. (Foto: Nino Verdnik)

Kdo je najbolj zelen?
Med 88 nosilci znaka Slovenia Green (zelena Slovenija) jih je kar nekaj iz širše celjske regije. Med destinacijami imata zlati znak poleg Rogaške Slatine še Podčetrtek in Laško, srebrni znak imata občina Šentjur in destinacija Rogla-Zreče, bronastega pa občine Žalec, Celje in Velenje. Med parki ima znak Slovenia Green Kozjanski park, med ponudniki pa Thermana park Laško, Terme Dobrna, Hotel Atrij Superior Terme Zreče, Hotel Natura Rogla, Turistična kmetija Urška Stranice ter Turistična kmetija Marjanca in Villa Angelina, obe iz Rogaške Slatine.

Še posebej bodo skrbeli za vodo
Na tretjem Dnevu zelenega turizma so zbrani v Rogaški Slatini, ki so pod drobnogled vzeli izzive na področju turizma v povezavi s podnebnimi spremembami, podpisali tudi tako imenovano vodno zavezo. Z njo so izkazali spoštovanje do vode, posebej pitne vode. »Z vodno zavezo s ciljem 100 % zelene Slovenije in velikega pomena čiste pitne vode so se udeleženci zelenega dneva zavezali, da v svojih dejanjih spoštujejo vodo in jo skupaj s svojimi gosti in partnerji ohranjajo kot posebni zaklad Slovenije,« so še sporočili iz STO. (AD)