april 4, 2019

Rogatec v igri za naj EU projekt

Evropski strukturni in investicijski sklad že peto leto predstavlja dobre zgodbe, ki jih v Sloveniji ustvarjamo s pomočjo evropskega denarja. Naše kraje predstavlja Rogatec s projektom »Včeraj, danes, za jutri«, katerega cilj je razvoj kulturnega in zelenega turizma na območju Obsotelja in Kozjanskega.

V Rogatcu stavijo na kulturni in zeleni turizem. (Foto: Zavod za kulturo, turizem razvoj Rogatec)

Steklarske delavnice z unikatnimi izdelki
V projektu Včeraj, danes, za jutri« si Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec še s tremi lokalnimi partnerji prizadeva za razvoj dodatne turistične ponudbe na podeželju ter ohranitev in razvoj žive dediščine območja Obsotelja in Kozjanskega. »Izvedli smo program glažutarsko pot, v okviru katere smo razvili dve steklarski delavnici – ročno pihanje stekla in oblikovanje stekla nad odprtim plamenom. Razvili smo unikatne rokodelske izdelke in naredili zgibanko Od glažute do steklarne – steklo na Rogaškem, v kateri smo predstavili zgodovino glažutarstva na območju Obsotelja in Kozjanskega,« razlaga Gordana Bilušić iz Rokodelskega centra Rogatec.

Za prebivalce 60 brezplačnih izobraževanj
V sklopu projekta so po navedbah Bilušićeve uredili kompostnik in nadgradili ekološki zeliščni vrt v Muzeju na prostem Rogatec, kjer so izvedli tudi Zeleni festival. Prav tako so oblikovali skupni promocijski material in poskrbeli za celostno prenovo embalaže za zeliščarstvo in nove prodajne izdelke. Za prebivalce Obsotelja in Kozjanskega so pripravili tudi okoli 60 brezplačnih izobraženj in jih tako spodbudili k razvoju rokodelstva in ekološkega kmetijstva. Okoli 70 tisoč evrov vredne aktivnosti je financiral Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja. V projektu »Včerajdanes, za jutri« so sodelovale tudi občina Rogatec, Konjeniški klub Strmol in podjetje PROMARK.

Tekmeci tudi iz drugih občin
Iz naših krajev je v tekmi še več projektov. Krepitev zdravja za vse – Žalec, Krepitev zdravja za vse - Slovenske Konjice, Predstavitev ekoloških vin kmetije Sagmeister - Bizeljsko, Krepitev zdravja za vse – Brežice, Celje zastopajo SPOT Svetovanje Savinjska, Socialna aktivacija albansko govorečih žensk, STOP birokraciji – Celje in Doživljajski zeliščni vrtovi, iz Slovenske Bistrice so izbrani projekti SPOT Slovenska poslovna točka – Koroška, Aktivno v boljši jutri, Krepitev zdravja za vse - Slovenska Bistrica in Pot mleka, Velenje pa se predstavlja s projektom Večgeneracijski center Planet generacij. Svoj glas za EU projekt, moj projekt 2019 lahko oddate TUKAJ. (SP)