maj 25, 2017

Rotarijci Barbare Celjske pomagajo že desetletje

Rotary klub Celje Barbara Celjska letos praznuje desetletnico. Je eden od dveh rotary klubov, ki delujejo v Celju in je z 31 člani drugi največji v Sloveniji. V desetih letih so člani zbrali več kot 225 tisoč evrov in jih razdelili pomoči potrebnim. Poseben poudarek dajejo tudi pomoči pri izobraževanju mladih.

Rotary klub Celje Barbara Celjska je ob jubileju donacijo izročil Ženskemu košarkarskemu klubu Cinkarna Celje. (Foto: Radio Štajerski val.)

Poslanstvo povsod enako
»Poslanstvo rotarijanstva je povsod enako, v vseh klubih. To je delati v korist oziroma za potrebe tistih, ki se sami ne morejo preživeti in doseči svojih ciljev. Ob tem pa tudi gojiti prijateljstvo med člani in na ta način ustvarjati sredino, ki lahko v določenih trenutkih določenim ljudem pomaga,« o poslanstvu kluba pravi aktualni predsednik Henrik Dvoršak. Predsedovanje bo junija predal svojemu nasledniku, vodstvo se namreč zamenja vsako leto.

Ob jubileju donacija košarkaricam
Rotary klub Celje Barbara Celjska je v tem rotarijskem letu uresničil kar nekaj projektov. Med drugim so pripravili tradicionalni rotarijski dobrodelni ples, tradicionalni koncert, veliko so delali tudi na področju mladine. »Že več let pripravljamo mednarodni mladinski tabor, kjer nas obišče skupina desetih mladih, ki prihajajo iz celega sveta in spoznava našo deželo. Sicer pa tudi naše mlade pošiljamo na izmenjave v tujino,« pove Tomaž Fludernik, sekretar kluba. Nadarjenim mladim pomagajo tudi preko sklada Barbare Celjske. Na javnem razpisu izberejo talentirane mlade, ki jim podarijo denarno nagrado kot pomoč pri študiju. Letos so razpis pripravili že tretjič in nagradili Klementino Krulec in Nežo Šporer. Sicer pa so v klubu v zadnjem letu pomagali družini, ki ji je grozila deložacija, v kamp na Debeli rtič bodo to poletje poslali dva otroka s posebnimi potrebami in njuna spremljevalca, nekaj otrok pa bo ob njihovi pomoči letovalo v dolini Soče. Ob jubileju so se člani kluba odločili tudi za posebno donacijo. Tisoč evrov so namenili Ženskemu košarkarskemu klubu Cinkarna Celje, ki je v zadnji sezoni nizal uspehe in osvojil tri pomembne lovorike, med drugim naslov državnega prvaka. Predsednik košarkarskega kluba Borut Kop je ob prejemu donacije dejal: »To nam pomeni veliko. Mi smo klub, ki je navajen delati z majhnimi sredstvi in verjemite, da nam bo še kako prišlo prav.« Denar bodo namenili najmlajšim v klubu, nabavili jim bodo novo športno opremo.

V novo leto z novim predsednikom in uro
Prihodnji mesec bo predsednikovanje Rotary kluba Celje Barbara Celjska prevzel Miran Gracer starejši. Projektov in dogodkov, ki jih čez leto pripravljajo v klubu, je ogromno in tudi pod vodstvom novega predsednika jih ne bo manjkalo. V programu so že uveljavljeni projekti, kot sta tradicionalni dobrodelni ples in koncert, mladinski tabor, mesečna srečanja članov kluba in še nekateri. Kot enega največjih projektov novega rotarijskega leta pa Gracer izpostavlja postavitev mestne ure: »V Celju imamo le eno takšno mestno uro, na železniški postaji. Nova bi bila nekakšno trajno obeležje, postavitev katerega bi financiral naš klub. Trenutno še potekajo dogovori, a najverjetneje bo stala na Trgu celjskih knezov.« (NS)