april 11, 2016

Rumeni lepotec že cveti

Ob poti proti Žički kartuziji raste žički grobeljnik, endemit, ki v Sloveniji uspeva le v kamnolomu v Žičah. Te dni je že v polnem razcvetu. Če se boste potepali na Konjiškem, bo rumeni lepotec zagotovo pritegnil tudi vašo pozornost.

Žički grobeljnik je prvi slovenski endemit, ki je zaščiten z odlokom na pobudo lokalnih prebivalcev.

Prvi ga je opisal avstrijski botanik
Žički grobeljnik (Alyssum montanum) sodi med slovenske naravne bisere. Je deset do dvajset centimetrov visoka zelnata trajnica z gostimi grozdastimi rumenimi cvetovi. Je redka in ogrožena rastlinska podvrsta gorskega grobeljnika. Občudujete ga lahko le na Konjiškem. Rastlino je prvi opisal avstrijski botanik Baumgartner že leta 1907 po primerkih iz Žič. Tako je rastišče v Žičah klasično nahajališče te podvrste. Profesorica biologije na Osnovni šoli Pod goro v Slovenskih Konjicah Darinka Gilčvert Berdnik je bila pred leti pobudnica projekta za zaščito rastišča.

Konjiški naravni spomenik
Rastišče žičkega grobeljnika je konjiška občina zaščitila kot naravni spomenik. Je ograjeno in označeno z informativno tablo, ob njem pa učenci konjiških osnovnih šol vsako leto v zgodnjih pomladnih dneh njegov razcvet obeležijo s prireditvijo. Za urejenost rastišča skrbi Turistično društvo Žička gorca. Trganje in izkopavanje teh ljubkih rastlinic je prepovedano. S seboj jih raje odnesite na fotografskem posnetku. Ali pa njegove umetno vzgojene sadike, primerne za sajenje v skalnjake, kupite v zeliščnem vrtu v Žički kartuziji. Rumenega lepotca lahko pobliže spoznate v spodnji galeriji. (BF)