marec 17, 2015

Rusi šmarskemu borcu podelili medaljo

Šmarčana Alojza Dolničarja je doletela posebna čast. Veleposlaništvo Ruske federacije mu je namreč ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne podelilo medaljo za zasluge. Bil je vojak znamenite 14. divizije.
Za zasluge v vojni

Ukaz o podelitvi medalje je podpisal ruski predsednik Vladimir Putin, Ruska federacija to nagrado na podlagi statuta podeljuje državljanom Rusije in tujim državljanom, ki so imeli zasluge za zmago v drugi svetovni vojni. Alojzu Dolničarju je medaljo predal vojaški, letalski in mornariški ataše, kapitan bojne ladje Mihail Glagazin ob prisotnosti vojaškega atašeja podpolkovnika Antona Momatjuka.

Spomini so še zelo živi

Dolničar je v drugo svetovno vojno vstopil kot 17-letni mladenič, bil je vojak znamenite 14. divizije. Vse do zadnjih bojev leta 1945 je doživljal vse strahote vojne. „V bojih sem izgubljal najboljše prijatelje in tudi spoznaval nove, ki so se nam prilkjučili. Med temi je v našo enoto prišlo in se z nami borilo tudi okoli sto ruskih borcev. Mnogi od teh v nojih niso imeli sreče in so za vedno ostali tu,“ se še zelo živo spominja danes 90-letni Dolničar, ki se je iz Ljubljane leta 1996 preselil v Šmarje pri Jelšah. Od tam vsak dan opazuje Boč, kjer je 16. junija 1944 praznoval svoj 20. rojstni dan. Več o sodelovanju ruskimi vojaki Dolničarju prisluhnite v spodnjem posnetku. (AD)

Galerija slik

Datoteke

Alojz Dolničar o spominih