februar 22, 2018

S celjskega gradu na Miklavški hrib po visečem mostu?

Številne občine se zadnja leta trudijo čim bolj popestriti svojo turistično ponudbo. Po Žalcu, ki je pred dvema letoma začel s fontano piv, Rogaški Slatini in Podčetrtku, ki sta napovedala gradnjo razglednih stolpov, pa v Celju trendu sledijo z idejo o najdaljšem visečem mostu na svetu.

Viseči most, ki bo povezal Stari grad Celje z Miklavškim hribom, naj bi bil dolg okoli 505 metrov. (Foto: Radio Štajerski val)

Najdaljši trenutno v Švici
Ideja o gradnji visečega mostu, po katerem bi se lahko sprehodili s Starega gradu Celje na Miklavški hrib, v Celju zori že nekaj časa. Ta teden so se z njo seznanili še celjski mestni svetniki. Kot je ob predstavitvi povedal arhitekt Nande Korpnik, gre za zahtevno gradnjo: „To bo viseča konstrukcija, s štirimi kabli vpetimi v hribino. Most bi naj bil dolg okoli 505 metrov in visok 100 metrov. To bi bil tudi svetovni rekord.“ Trenutno se z najdaljšim tovrstnim tibetanskim mostom ponaša Švica. Odprli so ga lani, dolg pa je 494 metrov. Ideja je, da bi bi bil dostop do mostu nadzorovan, kar pomeni, da bi lahko občina za sprehod po njem pobirala tudi vstopnino. Viseči most so si sicer Celjani zamislili kot del doživljajske poti, ki bi povezala staro mestno jedro preko Splavarjevega mostu, parka in Miklavškega hiba, s celjskim starim gradom. Projektantska vrednost naložbe je približno 3,3 milijone evrov. Približno milijon evrov naj bi stale ureditve poti, gradnja mostu pa preostanek zneska. Občina finančne konstrukcije še nima, računa, da bo projekt lahko prijavila na kakšen razpis za evropsko sofinanciranje, ali ga uresničila v javno-zasebnem partnerstvu. Kdaj naj bi most gradila še ni znano, v približno dveh letih namerava pridobiti vsa potrebna dovoljenja.

Celjani so viseče mostove že imeli
Obstajajo legende, po katerih naj bi takšen viseči most v Celju že imeli. In ne samo enega, temveč dva. Prvi naj bi v času Celjskih povezoval Stari grad z Miklavškim hribom, kjer stoji cerkev. Bil naj bi usnjen. Druga legenda pa govori o mostu, ki je vodil od Starega gradu na Jožefov hrib. Po mostu naj bi se sprehajali grofje in z njega v brezno metali kmete in druge ljudi, ki so se jim zamerili. Kot pravi celjski župan Bojan Šrot je namen visečega mostu, ki ga načrtujejo, zgodovinske znamenitosti, kot so razna arheološka najdišča, oba muzeja, Mestni park, Heraklejevo svetišč,e povezati s celjskim gradom. Tako želijo ustvariti celovit turistični produkt, ki bi turistom omogočil, da si v enem dnevu ogledajo vse pomembnejše atrakcije, s katerimi se ponaša Celje. (NS)

Galerija slik

Datoteke

ARHITEKT NANDE KORPNIK O VISEČEM MOSTU V CELJU