julij 24, 2018

S čim so zaposleni detektivi pri nas?

Ste kdaj razmišljali, da bi najeli detektiva, ker ste posumili, da vas partner vara? Kot to videvamo v filmih. Detektivi pri nas pravijo, da jih tovrstna poizvedovanja ne zaposlujejo. Največ dela imajo s preiskovanjem kraj in prevar v podjetjih. Mednarodni dan detektivov je, zato pobliže spoznajmo njihovo delo.

Potrpežljivost je ena od odlik dobrega detektiva. Nemalokrat je potrebno ure in ure sedeti v avtomobilu, čakati in opazovati. (Fotografija je simbolna).

Ključna sta opazovanje in sledenje
Ob besedi detektiv mnogi pomislimo na moškega v dolgem, sivem plašču s klobukom, ki preži skrit za vogalom hiše. V Sloveniji imamo 90 detektivov, od tega 58 moških in 32 žensk. Dvomimo, da bi kdo od njih nosil takšno opravo, vemo pa, da zanimanje za ta poklic pri nas narašča. Čeprav je zelo zahteven. "Dober detektiv mora biti razgledan, imeti čim širši krog poznanstev, ključne pa so informacije. Za kakovostno in učinkovito delo, jih mora zbrati čim več. Dobrodošla je tudi razvita intuicija," poudarja Bernarda Škrabar, direktorica Detektivsko-varnostne agencije. Priznava, da je delo detektiva drugačno od tistega, ki ga videvamo v filmih, polnih akcije in adrenalina. Njihovo delo je strokovno, dosledno in poglobljeno. Bistveni orodji detektiva sta opazovanje in sledenje. Glavnina njihovega dela se naša na preiskovanje kraj in prevar v podjetjih. V Združenih državah Amerike naj bi podjetja zaradi goljufij in kraj zaposlenih vsako leto izgubila 40 milijard dolarjev, v Evropi so številke bistveno manjše, saj se zaposleni bojijo, da bi zaradi kaznivih dejanj izgubili službo.

Detektivsko delo vse bolj zahtevno
Primeri so iz leta v leto bolj zapleteni. Po besedah Škrabarjeve za kakovostno in učinkovito delo potrebujejo vedno več znanja, ustrezno opremo in izkušnje. Tudi zato, ker je spekter njihovega dela zalo širok. Tako se med drugim ukvarjajo z izvajanjem alkotestov, nadzori bolniških odsotnosti, reševanjem odtekanja informacij iz podjetji, disciplinskimi kršitvami, lažnim prikazovanjem potnih stroškov, iskanjem piscev anonimnih besedil, zbiranjem dokaznega gradiva, vročitvami, pa tudi z iskanjem dolžnikov ter preverjanjem njihovega premoženjskega stanja. (BF)