marec 21, 2020

Feri Lainšček: Želim si, da bi ljudje opazili pomlad

Svetovni dan poezije je. "Pesmi živijo svoje življenje na različne načine - nekatere se izgubijo na poti, nekatere so pozabljene, nekatere osamljene na knjižnich policah. Nekatere pa živijo med ljudmi," pravi Feri Lainšček. Z njim smo se pogovarjali o verzih, pomladi in pesnjenju v času koronavirusa ter pobudi Plačaj z verzom, ki se je letos preselila na splet.

Razmišljanjem Ferija Lainščka prisluhnite v spodnjem posnetku. (Foto: Štajerski val)

Svetovni dan poezije že več let spremlja tudi pobuda Plačaj z verzom, ki jo je dunajska pražarna kave Julius Meinl razširila v tisoč kavarn v 40 državah. Letos zaradi zaprtja lokalov zaradi koronavirusa sicer ne bo mogoče z nekaj verzi plačati kave. Se pa pobuda seli na splet. Še danes lahko svoj verz objavite na svojem facebooku in instagramu ter ga opremite s ključnikoma #placajzverzom in #natecaj.

Podpornik pobude je pesnik in pisatelj Feri Lainšček, ki pravi, da v okviru pobude vsako leto nastanejo zanimive pesnitve. Tudi letos bodo napisane verze zbrali, tokrat v elektronski obliki, in nagradili deset najboljših po mnenju žirije.

Še podrobneje o akciji in o pesmih – tudi v pomladi, ki jo je zasenčil koronavirus – pa Feriju Lainščku prisluhnite v spodnjem posnetku. (TMG)