maj 13, 2016

S kompasom, zemljevidom in znanjem do cilja

Ta vikend bo v okolici Celja, Šentruperta nad Laškim in Gorice pri Slivnici polno planincev. Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje bo v naše kraje privabilo več kot 300 tekmovalcev iz vse Slovenije. 

Okoli 70 ekip, ki jih sestavlja več kot 300 tekmovalcev iz vse Slovenije, bo na Celjskem preverjalo znanje o orientaciji.

Orientacija na „star“ način
Planinci se bodo na dvodnevnem tekmovanju na Celjskem potegovali za naslov državnih prvakov. Tekmovali bodo v ekipah po tri do pet članov in so razdeljeni v deset starostnih kategorij. Pri orientaciji na trasah, ki vse do starta ostajajo skrivnost, bodo lahko uporabljali le kompas in zemljevid. Vse sodobne tehnične naprave in navigacije so prepovedane. Poleg orientacije bodo morali pokazati tudi planinsko znanje in veščine, kot so izdelava vozlov, poznavanje gorstev, rastlinstva in živalstva ter znanje iz prve pomoči. Ker bodo tekmovali na Celjskem, se bodo morali izkazati tudi pri poznavanju naravne in kulturne dediščine tega območja ter pokazati znanje o življenju in delu celjske popotnice Alme M. Karlin. Z malo sreče lahko na sprehodu v naravi tekmovalce srečate na kateri izmed kontrolnih točk. Če vas bodo prosili za pomoč, jim lahko brez skrbi pomagate z napotki.

Šest desetletij planinske orientacije pri nas
Planinska orientacija ima v Sloveniji že več kot 60-letno tradicijo. Predstavlja skupek znanj, izkušenj in uporabe tehničnih naprav za gibanje v naravi. Namen učenja orentacije je, da posameznik pridobi znanje, s katerim se lahko samostojno in suvereno giba v gorskem svetu in v naravi na splošno. Planinska orientacijska tekmovanja so pri nas zelo priljubljenja, od drugih orientacijskih preizkušenj se razlikujejo po tem, da morajo udeleženci poleg orientacije obvaldati tudi drugo planinsko in praktično znanje ter veščine gibanja v naravi. (NS)