januar 24, 2019

S konji po Obsotelju in Kozjanskem

Obmejne kraje Obsotelja in Kozjanskega bo mogoče kmalu raziskovati tudi s konji. Območje skupaj z Zagorsko županijo pripravlja nadgrajeno ponudbo konjeniškega in kolesarskega turizma.

Konjeniški klub Strmol turistom že zdaj nudi spoznavanje destinacije po konjeniških poteh. (Foto: Štajerski val)

V Sloveniji novi kolesarski in konjeniški poti
Turisti v Obsotelju in na Kozjanskem navadno ostajajo le nekaj dni, zato tamkajšnji turistični ponudniki že več let iščejo načine, kako jih prepričati, da podaljšajo svoje bivanje v teh krajih. Ena od rešitev je boljša ponudba aktivnega preživljanja počitnic. Septembra lani so v Razvojni agenciji Sotla začeli izvajati projekt Ride & Bike II. Gre za nadgradnjo projekta Ride & Bike, ki se je zaključil leta 2016. V ospredje postavlja turiste, ki želijo aktivno izkusiti destinacijo. Iskali pa jih ne bodo le med gosti, ki bodo proste dni preživljali v Sloveniji. Obsotelje in Kozjansko bosta s projektom svojo turistično ponudbo povezovala s sosednjo Hrvaško. Skupaj se bodo osredotočili na ponudbo turistov, ki bodo kulturno dediščino območja spoznavali na kolesu ali v sedlu. Direktorica Razvojne agencije Sotla Bojana Žaberl:

Na slovenski strani je kolesarski turizem že precej prisoten, Konjeniški klub Strmol iz Rogatca pa turistom že ponuja enajst konjeniških poti, ki skupaj presegajo sto kilometrov. Zato na slovenski strani načrtujejo le po eno novo konjeniško in kolesarsko pot. Nekoliko več dela bodo imeli na sosednjem Hrvaškem.

Partnerji so projekt predstavili na novinarski konferenci v Rogatcu. Sodelujejo Zagorska razvojna agencija, Razvojna agencija Sotla, Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, Turistička zajednica "Savsko-sutlanska dolina i brigi", Razvojna agencija Kozjansko ter Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica. (Foto: RA Sotla)

Priložnost za ponudnike
Šest partnerjev iz obeh držav bo ob poteh goste opozarjalo tudi na kulturno dediščino ter kolesarjem in jahačem na postojankah ponudilo prostor za počitek. Tri od skupno dvajsetih postojank bodo na slovenski strani meje. V občini Podčetrtek naj bi jo postavili na poti proti Rudnici, v občini Rogaška Slatina v Kostrivnici, tretjo pa naj bi uredili v trškem jedru Kozjega.

Pri tem je poleg urejenih poti zelo pomembna tudi spremljevalna ponudba. Zato želijo lokalne ponudnike prepričati, da jim pri razvoju destinacije pomagajo s ponudbo, ki bo kolesarjem nudila kolesarnice, zemljevide, pranje oblačil in podobne storitve, konjenikom pa denimo privez konj ali hrano in vodo zanje. Odzvali so se že v Konjeniškem klubu Strmol, kjer v naslednjih dveh letih načrtujejo ureditev namestitvenih prostorov nad hlevom, gostom pa že zdaj nudijo vodene terenske ježe v okoliški naravi. Projekt, ki se bo zaključil leta 2021, bo stal dobrih 870.000 evrov, večino denarja bo prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj. (TMG)