avgust 30, 2016

S krvodajalsko akcijo za manj prometnih nesreč

Zaloge krvi po Sloveniji so se v zadnjih mesecih približale kritični meji. Čeprav v celjski bolnišnici pomanjkanja ni, se je Celjska interdisciplinarna akcijska skupina odločila, da začne večjo krvodajalsko akcijo. Z njo poziva predvsem k večji prometni varnosti in zmanjšanju števila prometnih nesreč.

Na celjskem transfuzijskem oddelku vsak dan kri daruje med 30 in 40 krvodajalcev. Danes so se jim pridružili še člani Celjske interdisciplinarne akcijske skupine.

Daroval tudi celjski župan
Celjska interdisciplinarna akcijska skupina združuje tiste, ki se poklicno ukvarjajo s prometno varnostjo, ali pa so vanjo posredno vpleteni. Pobudnik skupine je Gibanje „Še vedno vozim - vendar ne hodim“, med člani pa so denimo Policijska uprava Celje, Društvo paraplegikov JZ Štajerske, zavod VOZIM, ZŠAM Celje, Splošna bolnišnica Celje, celjska enota Nacionalnega inštiututa za javno zdravje, Šolski center Celje, Psihiatrična bolnišnica Vojnik in Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Celje. Ker se je prometna varnost, ne le na Celjskem, temveč po vsej Sloveniji, v poletnih mesecih izjemno poslabšala, so se v akcijski skupini odločili, da ukrepajo. Z nizom krvodajalskih akcij bodo ljudi pozivali k bolj odgovorni in previdni vožnji ter k zmanjšanju števila prometnih nesreč. Želijo si, da bi bila darovana kri v čim manjših količinah potrebna za žrtve prometnih nesreč. Številnim, ki so zadnji avgustovski ponedeljek darovali kri, se je pridružil tudi celjski župan Bojan Šrot.

V celjski bolnišnici krvi ne primanjkuje
Po besedah predstojnice transfuzijskega oddelka Splošne bolnišnice Celje Janje Pajk v Celju krvi ne primanjkuje. Zaradi dobrega odziva krvodajalcev, tako na transfuzijskem oddelku kot na terenu, so zaloge vedno dovolj velike. „V celjski bolnišnici smo samozadostni. Ko gredo zaloge proti koncu, na pomoč pokličemo celjske policiste, ki so naši sosedi, odzovejo se sodelavci v bolnišnici in druge organizacije. Krvi imamo vedno dovolj, zato pomagamo tudi mariborski in ljubljanski bolnišnici,“ je povedala Pajkova. Še podrobneje ji prisluhnite v spodnjem posnetku. Prav tako Davidu Razboršku iz Gibanja "Še vedno vozim - vendar ne hodim". (NS)

Galerija slik

Datoteke

JANJA PAJK O ZAGOTAVLJANJU ZALOG KRVI

DAVID RAZBORŠEK-GIBANJE "ŠE VEDNO VOZIM, VENDAR NE HODIM" O POMENU AKCIJE