januar 24, 2017

Se bo obnova Žičke kartuzije le nadaljevala?

Tiha lepotica v Dolini svetega Janeza, ki so jo pred več kot osmimi stoletji za svoje domovanje izbrali kartuzijani, letno privabi okoli 13 tisoč obiskovalcev. Morda jih bo kmalu več tudi zaradi nadaljnje obnove kartuzijanskega kompleksa.

Žička kartuzija je pribežališče iskalcev miru, neokrnjene narave, obiskovalcev Poletnih glasbenih večerov, duhovnega tabora, tudi kotiček številnih mladoporočencev....

Občina prijavlja zgornje gospodarsko poslopje
Če bodo z obnovo Žičke kartuzije, ki je pred letom in pol le pridobila status spomenika državnega pomena, po nekajletnem premoru res lahko nadaljevala, bo odvisno od rezultatov razpisa ministrstva za kulturo. Država je v letih gospodarske krize občutno klestila denar za ohranjanje kulturne dediščine. Zdaj je težko pričakovani razpis, težak okoli milijon evrov, le objavila. Občina Slovenske Konjice nanj prijavlja projekt obnove zgornjega gospodarskega poslopja, ki ga domačini bolj poznajo pod imenom duhovni tabor. "Če bomo na razpisu uspešni, bomo na objektu lahko zamenjali kritino ter obnovili fasado in stavbno pohištvo. Tako objekt ne bo dokončno propadel, streha se namreč že nekaj časa poseda," pojasnjuje Renata Klančnik, direktorica Splošne knjižnice Slovenske Konjice, ki upravlja s kompleksom kartuzije. Pri tem občina upa na pomoč poslanca Bojana Podkrajška in državnega sekretarja Tadeja Slapnik, oba sta namreč s Konjiškega. Nadaljnja obnova kartuzije je predpogoj za njeno učinkovitejšo promocijo, s katero želijo povečati njen obisk. O tem, kako obiskana je Žička kartuzija danes, pa Klančnikova v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

KAKO OBISKANA JE ŽIČKA KARUZIJA