avgust 21, 2018

Še dve leti do slovenjebistriške obvoznice?

Po zadnjih napovedih države bo zahodna obvoznica v Slovenski Bistrici zgrajena do poletja 2020. Okoli 9 milijonov evrov bo zagotovila za obvozno cesto in kablovod pri Impolu. Naložbi sta izjemnega pomena za poslovanje Impola, pa tudi za občane, saj bo obvoznica mesto razbremenila tovornjakov.

Smrad, hrup in prometna gneča, ki bremenijo center Slovenske Bistrice, bodo kmalu preteklost. Razbremenitev prinaša zahodna obvoznica. (Foto: Občina Slovenska Bistrica)

Tovornjakov bo vedno več
Zahodna obvoznica v Slovenski Bistrici bo še toliko bolj dobrodošla, saj se bo že tako gost promet po besedah predsednika upravnega odbora Skupina Impol Jerneja Čokla v naslednjih letih še povečeval. Temu v največji meri botruje valjarna v Šibeniku, ki jo je Impol kupil predlani. Zato se število tovornjakov na relaciji Slovenska Bistrica - Šibenik povečuje. Letno bodo prepeljali okoli 80 tisoč ton aluminija, dnevno bo v Impol in iz njega peljalo do 80 težkih tovornjakov. Zato je obvoz mimo mesta toliko bolj potreben. Slovenjebistriška obvoznica bo dolga 1,3 kilometra in bo speljana od Impola do bližine avtoceste. Konec leta na ministrstvu za infrastrukturo pričakujejo gradbeno dovoljenje. Sledil bo razpis za izbiro izvajalca del, gradnja naj bi se začela februarja prihodnje leto in se zaključila v letu in pol. Predvidoma sredi leta 2020.

Impol povečuje proizvodnjo
Sočasno z gradnjo obvoznice bodo ob cesti položili kablovod za električno napajanje za potrebe Impola, ki bo širil proizvodnjo. Do leta 2025 nameravajo uspešen slovenjebistriški izvoznik prihodke s 700 milijonov povečati na milijardo evrov. V družbi načrtujejo gradnjo štirih proizvodnih hal. Eno so že zgradili. Samo letos bodo investirali 10 milijonov evrov v valjarništvo, gradijo tudi profilarno. Kot so še navedli v sporočilu za javnost, bodo prihodnje leto vložili 17 milijonov evrov v stiskalniški program. Z omenjenimi novostmi bo skupina Impol s skupno okoli 2300 zaposlenimi povečala obseg proizvodnje za približno 30 odstotkov. (BF)