februar 27, 2019

Šentjurčani po desetih letih dražijo vrtec

Starši, ki imate otroke v vrtcu Šentjur, boste od prvega marca za varstvo plačevali več. Občinski svet je na včerajšnji seji potrdil povišanje ekonomskih cen programov za 11,44 odstotka. To bo prva podražitev šentjurskega vrtca po desetih letih.

Utrinek iz šentjurskega vrtca ob lanskem tednu slovenske tradicionalne hrane. Hrana sicer predstavlja enega najnižjih stroškov v vrtcu, na dan za vsakega otroka manj kot evro in pol. (Foto: Vrtec Šentjur)

Na mesec od 13 do 16 evrov več
V Šentjurju so cene programov vrtca nazadnje povišali leta 2009. Stroški – predvsem za plače zaposlenih – so se v tem času precej povišali, pri čemer ravnateljica Elizabeta Jelen izpostavlja:

Vrtec z dosedanjimi cenami že nekaj časa ne zmore več kriti vseh stroškov, zato je v zadnjih dveh letih razliko krila šentjurska občina. Zdaj bodo morali del stroška prevzeti tudi starši, ki sicer plačujejo del ekonomske cene, odvisno od razreda, v katerem so. In za koliko jih bo povprečno podražitev vsak mesec udarila po žepu?

Nove ekonomske cene programov v Vrtcu Šentjur, v katerem je v varstvu 777 otrok, še 66 pa jih je na čakalni listi, bodo začele veljati 1. marca. V oddelku prvega starostnega obdobja bo cena po novem 472,06 evra, v oddelku drugega starostnega obdobja 355,63 evra in v kombiniranem oddelku 384,13 evra. V primerjavi z vrtci v okoliških občinah so cene v Šentjurju še vedno nekoliko nižje. Sicer pa v začetku letošnjega leta, predvsem zaradi zadnjega povišanja plač v javnem sektorju, vrtce dražijo tudi ostale občine, v naših krajih sta to že storili občini Dobje in Šmarje in Jelšah, marsikje podražitve še napovedujejo. (AD)