september 25, 2019

Šentjurčani so nazdravili občini in zaslužnim občanom

Občina Šentjur je proslavila občinski praznik. V središču pozornosti na slovesnosti v Ipavčevem kulturnem centru so bili občinski nagrajenci. Najvišje letošnje priznanje, Ipavčevo plaketo, je prejelo Društvo likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur.

Veliko posameznikov - številni med njimi so člani društev - je sinoči za svoje delovanje in udejstvovanje prejelo zahvalo občine Šentjur. (Foto: Štajerski val)

Društvo likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur je Ipavčevo plaketo dobilo v zahvalo za dvajsetletno ustvarjanje, za organizacijo likovnih akademij, združevanja občanov in drugih, za izboljšavo kulturne ponudbe ter za promocijo občine.

Rifniški likovniki so predeli najvišje letošnje priznanje, Ipavčevo plaketo, ki nosi ime po znamenitih Šentjurčanih, družini Ipavec. 

Podelili so tudi štiri pisna priznanja občine. Moški pevski zbor Planina si ga je prislužil za 50-letno ustvarjalno delo na področju kulture, promocijo dela bratov Ipavcev in ljudskega izročila ter za uspešno razvijanje in promocijo kulture na območju občine ter širše. V vseh teh letih se je v zboru, ki danes deluje pod dirigentsko palico Mateja Romiha, se je zvrstilo okoli 100 pevcev. Skupina Furmani veterani s Kalobja je pisno priznanje občine Šentjur prejela za ohranjanje tradicije konjereje in s tem povezane etnološke dediščine, za prispevek k prepoznavnosti občine in uspešno ter aktivno predajanje znanja novi generaciji. Franc Žurej je ob tem dejal:

S pisnim priznanjem so Šentjurčani nagradili tudi Vaške šrangerje. Komisija je v obrazložitvi zapisala, da so si ga prislužili za »ohranjanje etnološke dediščine, ljudskih običajev in prizadevnost pri povezovanju vaščanov ter za vzpodbudo, da tovrstno tradicijo ohranjajo ter z njo seznanijo in povežejo tudi občane izven svojega kraja«. Kakšna je tista prava šranga, Rok Pevec:

Še eno priznanje pa bo viselo na steni kmetije Korenjak v Dramljah. Prejela ga je za uspešno vodenje in razvoj kmetije, s čimer pomembno prispevajo k razvoju kmetijstva in podeželja v občini, za ohranjanje kulturne dediščine, uspešno medgeneracijsko sodelovanje in za spodbujanje zanimanja za kmetijstvo pri mlajših generacijah.

Za glasbeno popestritev slovenosti v Ipavčevem kulturnem centru je poskrbela skupina Vudlenders.  

Županovo priznanje za ohranjanje spomina na Blaža Kocena
Župan občine Šentjur Marko Diaci je na sinočnji slovesnosti ob občinskem prazniku podelil tudi posebno priznanje župana – Ljubljančanu dr. Juriju Kunaverju. Diaci pri tem razlaga:

Župan je priznanje župana podelil na predlog Turistično-olepševalnega društva Ponikva.

Priznanja tudi za uspešne učence in dijake
Občina Šentjur ob prazniku že tradicionalno nagradi tudi najuspešnejše učence šol v šentjurski občini. Pisna priznanja s knjižno nagrado so prejeli Veronika Planko iz OŠ Gorica pri Slivnici, Vita Jeromel Konrad iz OŠ Dramje, Ana Zapušek iz OŠ Planina pri Sevnici, Taja Zajko iz OŠ Hruševec, Adam Jančar iz OŠ Blaža Kocena Ponikva, Gaja Turnšek iz OŠ Franja Malgaja Šentjur, Barbara Užmah iz ŠC Šentjur in Amadej Štrajhar iz Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur. (AD)