april 24, 2016

Šentjurjevo v čast pomladi, najboljša kisla župa v Podčetrtek

Šentjurčani vsako leto pomlad prav posebej počastijo. Največji praznik mesta so že pred leti poimenovali Šentjurjevo in vanj združili prireditve za najrazličnejše okuse in generacije. Vrhunec je bila včerajšnja sobota.

Kljub nekoliko slabši vremenski napovedi je vreme zdržalo. Sobotni sejem je minil brez dežja, zato je bil Zgornji trg dodobra napoljnen.

Na sejmu le izbrane dobrote in izdelki
V Šentjurju so že v petek, dober teden pred 1. majem, postavili mlaj. Na star način, z mišicami, brez strojev. Krasi Zgornji trg, ki je bil lani razglašen za najlepše trško jedro v Sloveniji. Sobota, ki je že tradicionalno vrhunec Šentjurjevega, je tudi tokrat potrdila svoj sloves. Šentjurjev sejem je s stojnicami, bogato obloženimi izključno s pridelki in izdelki izbranih sejmarjev, privabil številne domačine, pa tudi obiskovalce iz okoliških in bolj oddaljenih krajev. V spodnjih posnetkih prisluhnite Poloni Žučko, ki je pred mikrofon ujela tako obiskovalce kot sejmarje.

Glasba, ples, šport, ustvarjanje, zabava
V Zgornji trg pa ni vabil le sejem, še marsikaj je bilo videti in početi. Športniki so se odpravili na Jurijev pohod, najmlajši so se zabavali na Jurčkovanju, ogledati si je bilo mogoče festival folklornih skupin, razstavo Moj Šentjur in že 15. revijo narodnozabavnih ansamblov in pevcev iz občin Šentjur in Dobje. Pripravili so tudi Šentjurjeve športne igre in tekmovanje v vleki vrvi za prehodni pokal Šentjurjevega. Seveda ni manjkala še velika veselica.

Najboljšo kislo juho skuhali Misijonarji
Da je zadišalo (in tudi dodobra pokadilo), je poskrbelo tekmovanje v kuhanju šentjurjeve kisle župe, ki je prav tako že stalnica Šentjurjevega. Kuhalo je več občin, nekatere so za držanje kuhalnice zadolžile kar župane, druge turistična društva, tretje kmečke žene. Tričlanska komisija, ki so jo sestavljali Magda Guček iz Šolskega centra Šentjur, strokovnjakinja za prehrano Marija Merljak in častni občan Šentjurja Mihael Bučar, je ocenjevala kar enajst kriterijev in odločila, da so najboljšo kislo župo skuhali Misijonari. Takšno ime si je nadela trojica iz Podčetrtka, župan Peter Misja ter njegov brat Jože in sin Boštjan. Recepta ne skrivajo, prisluhnite mu v spodnjem posnetku. TUKAJ pa preverite, kaj še prinaša letošnje Šentjurjevo, končuje se šele 2. maja. (AD)

Datoteke

Sejmarji o ponudbi in interesu

Obiskovalcu o sejmu in Šentjurjevem

Peter Misja o zmagovalni kisli župi