marec 25, 2016

Skupaj za večjo varnost motoristov

Motoristična sezona se je že skoraj začela. Policisti, reševalci in gasilci ob tem opozarjajo na posebno previdnost, tako pri motoristih kot pri ostalih udeležencih v prometu. Pripravili bodo preventivne akcije.

Prevelika hitrost je še vedno glavni vzrok za nesreče motoristov, sledi ji neupoštevanje cestnoprometnih predpisov.

Največ lahko naredimo sami
Policisti ugotavljajo, da sta se znanje in varnost motoristov, kljub še vedno preveliki črni statistiki, v zadnjih letih nekoliko izboljšala. Verjamejo, da so k temu pripomogle tudi številne preventivne akcije, ki jih pripravljajo skupaj z ostalimi interventnimi službami. Vinko Mlakar, komandir Prometne policije na Policijski postaji Celje, poudarja, da smo za varnost v prometu odgovorni vsi udeleženci, največ pa lahko zanjo storijo motoristi sami: »To pomeni, da uporabljajo vso zaščitno opremo, med katero sodi čelada, zaščitna obleka s ščitniki in v primernih odsevnih barvah, predvsem pa da so za vožnjo psihofizično sposobni.« Letošnja želja policistov je, da bi zmanjšali število smrtnih žrtev med motoristi, lani jih je na slovenskih cestah umrlo 26. Svoje napore bodo, po besedah komandirja Mlakarja, z različnimi ukrepi in orodji usmerili nadzor in zmanjšanje hitrosti voznikov.

S preventivnimi akcijami za manj poškodb
Interventne službe, to so policisti, gasilci in reševalci, so na začetku letošnje motoristične sezone moči združili z Javno agencijo za varnost v prometu, Združenjem šoferjev in avtomehanikov (ZŠAM) Celje ter Zvezo moto klubov Slovenije. V začetku aprila bodo pripravili veliko preventivno akcijo na Poligonu varne vožnje na Ljubečni. Policisti, gasilci in reševalci bodo predstavili opremo in prikazali reševanje v nesreči, v katero je bil udeležen motorist. Tovrstno reševanje zaradi narave poškodb namreč zahteva posebno ravnanje. Najpogostejše poškodbe motoristov v nesrečah so, kot pravi predstavnik Nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Celje Dorijan Zabukovšek, poškodbe glave in hrbtenice: »Res pa je, da so te poškodbe zaradi dobre zaščitne opreme manj intenzivne. Ugotavljamo tudi, da se je v zadnjih letih manj nesreč zgodilo zaradi alkohola, a se jih še vedno preveč zgodi zaradi prevelikih hitrosti.« Za izkušene, predvsem pa manj izkušene motoriste bo preventivni dogodek na Ljubečni priložnost, da spoznajo novosti na področju varnostne motoristične opreme. Kot precej učinkovita se je, po mnenju policistov, že večkrat izkazala zračna blazina za motoriste, ki se sproži okoli vratu in ublaži udarec v vrat in glavo. Akcija Skupaj za večjo varnost motoristov bo na poligonu varne vožnje 2. aprila. (NS)