april 15, 2016

Slovenci in škodljiva raba alkohola

Slovenec v enem letu v povprečju popije skoraj 11 litrov čistega alkohola. Podatki tudi kažejo, da je izključno zaradi alkohola leta 2014 umrlo več kot 800 ljudi, več kot 3.500 oseb je potrebovalo bolnišnično zdravljenje. Škodljiva raba alkohola je torej velik javnozdravstveni problem.

Registrirana poraba alkohola v letu 2014 je po podatkih NIJZ v Sloveniji znašala 10,9 litra čistega alkohola na prebivalca, starejšega od 15 let.

Bolj izpostavljeni moški
„Posledice škodljive rabe alkohola nosi tako posameznik kot njegovi svojci, pa tudi lokalna skupnost in celotna družba. Zato je za zajezitev problematike in učinkovitejše spopadanje z njo potreben širši družbeni konsenz glede ukrepov,“ poudarjajo v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) in dodajajo, da vsak dan v Sloveniji v povprečju umreta vsaj dve osebi, v bolnišnicah pa se vsakodnevno zdravi 10 oseb zaradi bolezni in stanj, ki so dokazano posledica izključno škodljive rabe alkohola. „Vse te smrti in bolnišnična zdravljenja, ki bolj prizadenejo moške, bi lahko v celoti in enostavno preprečili, saj bi zadostovalo že manj tvegano pitje alkohola in/ali abstinenca,“ pravijo.

Po alkoholu posegajo tudi mladoletniki
Podatki še kažejo, da med odraslimi prebivalci, starimi med 25 in 64 let, vsaka deseta oseba čezmerno pije alkohol, s starostjo pa čezmerno pitje alkohola še narašča. V letu 2014 se je poraba alkohola v primerjavi s prejšnjim letom povečala, predvsem na račun zalog piva in vina, in je bila primerljiva s tisto iz leta 2012. Alkohol je velik problem tudi med mladimi, celo mladoletnimi, o čemer v spodnjem posnetku podrobneje prisluhnite zdravnici iz NIJZ Barbari Lovrečič. Prisluhnite tudi psihiatrinji Mercedes Lovrečič o tem, da alkohol po drugi strani še vedno predstavlja veliko stigmo in nestrpnost. Še več podatkov in številk poiščite TUKAJ. (AD)

Datoteke

Barbara Lovrečič o alkoholu in mladih

Mercedes Lovrečič o alkoholu